''When It's Rains, Look For Rainbows and When It's Dark Looks for Thousand Stars."

Tuesday, 20 November 2018

Ape Itu SPREEN?


spreen_logo

APE ITU SPREEN? | Assalamualaikum semua. Alhamdulillah malam ni Miya nak share sikit satu applikasi atau website yang menarik minat Miya.

Ape itu SPREEN?

 Spreen website telah diciptakan oleh Spreen Event Enterprise untuk kita join segala event yang berkaitan dengan larian. Korang register account dekat Spreen, nanti dia akan keluar banyak event larian yang korang boleh join.


Tetapi, ape yang special, event larian ni tak sama macam event larian yang lain. Kalau event larian yang biasa, kita kena berkumpul di satu tempat pada satu masa than kena start larian ramai-ramai. Tapi miya suka lari ramai-ramai mcm tu sebab baru rasa semangat nak lari. Hahahaha

Tapi, yang Spreen sediakan ni lain sikit, dia macam bagi kelonggaran pada kita untuk start larian kita pada waktu kita suka. Bila korang daftar untuk larian tersebut, korang boleh habiskan dalam masa yang telah ditetapkan oleh pihak Spreen.

Semuanya atas usaha kita sendiri. Kita sendiri yang kena track larian kita menggunakan apps larian untuk detect da berapa kilometer kita lari, dan kita kena upload dalam laman web Spreen gambar tracking larian kita. So kat sini la Spreen akan tahu kita da lari berapa KM. Sama ada kita da abiz buat cabaran kita atau belom. Spreen akan check and verify kita punya larian and at the end depa akan post kat kita medal and others such as lanyard, t-shirt and any more.

Nah Miya bagi contoh la kan. Miya pilih event Autumn 4 Season Series ni ada 4 categories.

1. 5KM - 10 days
2. 10KM - 15 days
3. 21KM - 20 days
4. 42KM - 30 days

Setiap kategori diberi masa yang berbeza untuk kita habiskan larian kita. Dan terdapat juga bayaran yang dikenakan iaitu RM35.00.


Ni pulak merupakan cara-cara untuk kita menyertai event yang kita pilih tu. Bagi Miya cara dia takdelah complicated sangat.


Dan akhir sekali, mestilah T&C which is Terms & Conditions.

So ape lagi, kalau sape-sape rasa dia nak kumpul medal larian, tapi tak boleh nak join event yang serhari tu, korang boleh la try register SPREEN ni. SPREEN ni juga boleh bagi motivasi kat korang untuk berlari or joging. Sebab syarat dia korang boleh berjalan, berlari or korang just guna treadmill kat gym je. So simple right.

So jom amalkan cara hidup sihat. Nanti Miya share first event yang Miya join dalam SPREEN.

XOXO

Monday, 19 November 2018

Biografi Nabi Muhammad S.A.W


Biografi Nabi Muhammad S.A.W | Nah Miya share sikit biografi Nabi Muhammad. Minta dari sahabat jauh di sana.

Perbanyakkan selawat keatas Baginda. Moga kita mendapat syafaatnya di akhirat.

Salam Maulidur Rasul 1440 Hijrah

Salam Maulidur Rasul 1440 Hijrah | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pada malam ini merupakan 12 Rabiulawal 1440 Hijrah.


12 Rabiulawal merupakan tarikh yang amat penting bagi umat Islam kerana pada tarikh ini lah Nabi Muhammad S.A.W dilahirkan di muka bumi. Subhanallah terlalu lama meninggalkan kisah sirah-sirah nabi. Kalau boleh nak kembali zaman kecik-kecik dulu sebab Ku ngan Che suka sangat menceritakan kisah-kisah Nabi.

Makin dewasa ni, atas usaha sendiri sama ada ingin mencari dan mengingati ataupom ingin membiarkan kisah tersebut hanya tinggal sebagai sirah semata-mata.

Ok lah. Tak nak membebel panjang cuma ingin mengucapkan salam Maulidur Rasul kepada semua. 

Perbanyakkan selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W. Ingatlah Nabi sayang kita lebih dari orang lain sayang kita.

Salam Maulidur Rasul.

Saturday, 17 November 2018

Segmen Blog Review 2018


Segmen Blog Review 2018 | Assalamualaikum semua. Selamat berhujung minggu semua. Tiba-tiba rasa nak join segmen by Shu ni. Jom la ramai-ramai support Segmen Blog Review 2018 ni. Senang sangat syarat dia. Sambil-sambil tu boleh juga blog walking.

Boleh klik dekat banner ye korang.

XOXO

Monday, 12 November 2018

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz | Assalamualaikum semua. Da habis da gelombang 11.11 ye. Hari ni da 12.11 dah. So sape yang memborong dekat Lazada, Shoppee and others hari tu sila angkat tangan. Hahahahaha.

Back to the main topic. Ni da nak pertengahan bulan November than next December pastu masuk la tahun 2019. So saya kalau boleh nak la planner free ni dari Lullabyssz ni. Harap-harap la ada rezeki kat sini. 

Miya suka kumpul planner, biasa xde la guna pada tarikh tersebut. Cuma Miya suka kumpul and buat tulis ilmu yang baru. Sebab sejak da kerja ni susah nak dapat new knowledge. Kena cari sendiri la kan.

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Haaa. Sape yang nak join juga giveaway ni boleh la tekan banner kat atas ni ye.

XOXO