Saturday, 14 September 2013

Minggu Destini Siswa (MDS)

Assalamualaikum n salam sejahtera semua...
Alhamdulillah aq sekarang dah bergelar mahasiswi UITM Kampus Bandaraya Melaka...
aq telah menjadi student Sarjana Muda Perakaunan Kepujian (AC220)
kat UiTM KBM nim kami perlu menjalani MDS selama seminggu...
walaupom uitm lain ada buat  selama 3 or 4 hari tapi KBM nim buat seminggu...
jadual MDS nim xde la ketat sgt mcm kat Matrik dulu..
tapi bila dah nama orientasi memang begitu la caranya...


1/9 semua pelajar kena daftarkn diri dekat Tun Mutahir bagi pelajar siswi...
untuk makluman semua, pelajar Sem 1 disediakan tempat tinggal..
so korang yang lepasan Matrik, STPM, and asasi xpyh pening2 nak cari rumah sewa...
pendaftaran bermula pkol 8.30 pagi hingga 4.00 ptg..
aq sampai kat Kolej Tun Mutahir tepat2 pkol 8.30...
tengok tempat parking kereta semua dah penuh...
tapi disebabkan ada polis bantuan yang tengah berjaga so lalu lintas xde la sesak sangat...
aq dapat rumah aras 4 n dapat bilik utama tapi dapat katil atas...
tapi aq bersyukur sebab semua roomate plus housemates sporting abizzz...
aftter letak barang, kemas berkenalan dengan Nur Ain Zuhair..
kami sekeluarga keluar plak sebab nak g beli barang sikit...
lagi pom mak sedara aq nak ke Johor sebab ada kenduri...
aq blh spent time kjp je ngn family aq sebab mak nak g umah sedara aq plak...
so dalam kol 1 lbh mak aq tinggal aq sorang2 kat kolej nim.... SOBS3x
Pkol 4 ptg tu start la taklimat kolej dari Encik Ramli...
Beliau ibarat ibu bapa kedua bagi kami semua...
n beiau sedarkan kami bahawa kami sekarang pelajar Ijazah not Matrik, SPM, or Tadika...
n tiap2 malam kami perlu solat Magrib n Isyak secara berjemaah...
tapi lau orientasi biasa kami akan pulang kebilik lam pkol 11 lebih...
tapi kat sini after solat Isyak n ambil makanan kami dh boleh masuk bilik...

Hari first nim kami juz daftar dekat kolej kediaman je...
hari Isnin baru la kami buat pendaftaran akademik yang memelukan semua borang yang telah diisi...
segala pendaftaran hari tersebut berjalan dengan lancar...
terima kasih kepada pemimpin2x MDS sebab always beri ingatan n bantu kami...
make sure sebelom kamu nak daftar kamu dah isi semua maklumat yang diperlukan..
petang plak kami ada latihan perasmian...
kat sini la kami belajar lagu UiTM dihatiku n Wawasan Warga UITM..
waktu nim jugak kami mebuat pemilihan penghulu n penghuluwati bagi MDS...
begitu susahnya nak dapatkan wakil penghulu daripada calon siswa...

pendaftaran akademik di auditorium

pemilihan penghulu

top three...
then hari seterusnya juz dipenuhi dengan taklimat jela...
almaklum la kami kan budak baru masuk universiti so kena la bagi taklimat about Uni...
then hari ketiga kami ada taklimat dengan Pen. Rektor n Amanat Rektor...
time Amanat Rektor nim kami secara rasminya menjadi pelajar UITM KBM...
kami telah berikrar n sematkan Uitm didalam hati kami.... (ceehhhh)

sepanjang seminggu kami orientasi dua program je yang dibuat diluar Kampus...
first riadah n second senam seni...
Riadah nim kami juz jog kat kawasan Kampung Morten...
kami juz mengelilingi Sungai..(jauh jugak)
n senam seni juz berlaku kat Kolej Tun Mamat...
lepas siap semua kami berlari plak balik kolej utk dinner n bersiap solat berjemaah...





ni je la aktiviti sepanjang Minggu Destini Siswa...
n semua fasilitator sporting habis n caring sgt...
moments time hujan memang xboleh nak dilupakan...
kakak2 semua memegang payung semasa kami ingin menaiki bas kolej utk ke kampus..
mereka sanggup badan mereka basah kena hujan asalkan badan kami tidak basah...
terima kasih akak..
jasamu tetap kami kenang selamanya...

xoxo
p/s : UITM dihatiku...
>0-0<


4 comments:

  1. Tahniah..selamat menjalani kehidupan sebagai pelajar U pula ye..all the best!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih wanie...insyaAllah..tanks a lot...
      :)

      Delete
  2. Replies
    1. hahaha...iye kew??ramai org xnk ber mds nim..hehe

      Delete