Friday, 1 November 2013

When Songkok Meets Scarf

assalamualaikum semua...
xd kan miya p dengar satu ceramah...
bez sangat ceramah nim...
tajuk ceramah pom best sangat2....
tajuk dia When Songkok Meets Scarf...



penceramah plak ialah Ustaz Fakhrul Razi dari Imam Muda Musim ke-2...
memang kitaorang yang pergi dengar xblh nak berhenti dari gelak...
sebab dia mmg banyak buat lawak sambil sampaikan pesanan...
tajuk nim nampak menarik sangat sebab mengenai pompuan and laki...
soalan first yang ditanya ape yang kita pikir bila dapat tajuk macam nim...
ada yang jawab pasal kawin
ada yang jawab pasal couple and macam2 lagi la....
kat cini miya nak kongsi sikit ape yang miya dapat....

first ustaz pesan bila kita suka dekat seseorang...
kita hendaklah bersyukur sebab kita seorang lelaki @ perempuan yang normal...
yang kedua kita jangan pendamkan perasaan nim...
cuba bagitau saja kepada si dia...
supaya kita x akan frust nnt lau dia di kebas orang...
"jangan tunggu lama-lama..
nanti lama-lama dia di kebas orang..."
hahahaha

ustaz ada bgtau bahawa couple nim adalah harus.
sebab xde pom dalam al-Quran mengatakan couple ini adalah haram...
tapi couple nim jadi harus bila kita pegang pada syarat2 dia...

  • mesti boleh tundukkan pandangan mata dalam (surah An-Nur)
"katakanlah kepada lelaki yang beriman dan perempuan yang beriman, tundukkanlah pandangan kamu dan jagalah kemaluan kamu"

  • kita mestilah tutup aurat lau nak jumpa
  • jika nak jumpa atau bercakap mestilah ada hijab @ halangan. kamu juga boleh letakkan hijab melalui hati kamu sendiri.
  • bila nak berjumpa jangan berdua-duan kerana yang ketiga adalah syaitan. kamu mestilah bawak seorang mahram kamu dan syarat mahram itu adalah seorang yang mumayiz boleh membezakan benda yang baik dan sebaliknya..
  • tidak boleh melunakkan suara...
"jangan sesekali kamu melunakkan suara kamu yang boleh menyebabkan orang yang tamak ingin membuatkan sesuatu terhadap kamu"

  • dan janganlah kamu bersentuhan sesama lelaki dan perempuan....
ustaz pesan sebelom couple tgk kebolehan diri kita sama ada blh ikut syarat ini ataupom x...
lau kita xboleh nak ikot syarat nim kita hendaklah mendirikan masjid...

ustaz pom ada share macam mana cara nak beristiqamah...
 supaya hati kita hanya untuk orang yang benar-benar untuk kita...
sebab orang yang beristiqamah ini adalah keramat...
  • jangan berhenti berdoa kepada Allah s.w.t.
  • kena sentiasa bertaubat sebab hari2 kita buat dosa sama ada dosa kecil atau besar...
"dosa ini xboleh nak dilihat ibarat seekor semut hitam, yang berjalan diatas batu hitam pada waktu malam yang gelap gelita"
  • last sekali kita mintak tolong dengan Allah dengan cara bersabar dan juga beristighfar.

xoxo
p/s : lau ada salah tolong tegor tau...
>0-0<

2 comments:

  1. thanks for sharing..mcm best je kn..lame x ceramah nye?kat sni pn ade ceramah nnti..TB nk gi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wc TB...bkn mcm best tp mmg best pom...hehehe..sbb best ase mcm kjp je...pergi la nnt share plak ape yg TB dpt...iye...

      Delete