Monday, 24 November 2014

Segmen Blog Review by Syukurnya Sihat.Com


Assalamualaikum....
ya Allah setelah berapa bulan xhupdate blog ni baru sempat nak hupdate blog...
Alhamdulillah sepanjang berbulan bulan ni miya sihat hendakNya...
first post setelah berapa bulan xpost...
jom join segmen ni by Syukurnya Sihat.com

Segmen Blog Review By Syukurnya Sihat Dot Com

boleh klik banner diatas lau nak join..
segmen ni tinggal lagi 3 hari je...
jom jom jom....

Sunday, 19 October 2014

Segmen Review Blog #1


Assalamualaikum semua...
da lama sangat menghilang...
sampai traffic pom jatuh menjunam...
kahkahkah....
so moh le kita join segmen ni...




SYARAT-SYARATNYA :



WAJIB Follow Blog Ni  
- Tekan Tabung Menarik Tertarik ( TIDAK WAJIB )
- Buat Satu Entry Bertajuk SEGMEN REVIEW BLOG #1
- Letakkan Banner Di Atas Dalam Entry Dan Linkkan Semula Ke Link Ni.
- Dah Join Letakkan Link Di Kotak Komen ( Senang Nak Berblogwalking ) . 


xoxo

Tuesday, 30 September 2014

September Giveaway Party hosted By Iola Caviar


Assalamualaikum...
last day baru nak masuk kan...
gedik la miya ni...
kihkihkih...
sape yang xjoin ag tu sempat lagi nak join...
jom...
da last day da...




xoxo
>0-0<

Wednesday, 17 September 2014

Cabaran 30 Hari : Hari 17 | 5 Perkara Yang Saya RIndukan


Assalamualaikum..
baru je balik kelas bahasa ke tiga...
Alhamdulillah rezeki utk ambik bahasa mandarin...
hehehehe....

hari ni nak kena share perkara yang miya rindu...

1) Rindu Zaman sekolah rendah...
sebab masa sekolah rendah ase sangat bebas...berbasikal g sekolah balik lewat petang...
pastu sukan peringkat sekolah main je semua yang kosong...
ase mcm org hebat kat skolah sebab jadi pengawas...
geng2 nakal pom xbrani nak lawan kami...

2) Rindu Zaman Sekolah Menengah..
sekolah menengah miya ada dua...
yang form 1 until form 3 tu xbrape nak egt kenangan...
xtau la sebab ape...tapi time sekolah form 4 until form 5 tu mmg best..
dengan cikgu yang ajo pom sempoi...
pengetua ajar chemistry lak tu...hehehe
lau sebelom ni bila pengetua lalu semua takott...
tapi bila pengetua yang ngajo ase mcm family plak...
siap blh bergurau ngan cikgu...

3) Rindu Family..
sape yang xrindu family lau duk jauh..
yang duk dekat pom rindu juga kat mereka...
takot bila akak da kawin nanti...
sebab si dia kena dengar n konsider sebab ada dua family...
so nanti umah xmeriah sgt la...
tp bakal abang ipar pom sempoi...
insyaAllah nnt meriah kat umah.,..
rindu nak gangu adik yang tengah study...
rindu nak gangu dia time dia penat balik sekolah...
uwaaa....
ada 3 minggu ag nak balik...

4) Rindu kawan2...
erm...sorang dah fly ke UK...
sorang da fly ke Mesir pagi xd...
sorang lagi akan fly ke Mesir nanti...
sy da mendarat kat puncak alam...
semua da bawa diri demi cita2 masing2...
member yang kat Melaka semalam baru jumpa...
nnt miya update cite semalam...

5) Rindu Masakan Umi
perghhh...masakan ibu sampai menjilat jari...
xde masakan lain yang blh lawan masakan ibu kita...tol x??
time cuti hari tu xabiz abiz ngan makan...
xblh duk diam mesti nak makan...
kdg2 meratah lauk je...opppsss jgn gitau sape2...
ni da duk jauh mcm ne nak makan masakan umi...
tp nasib baik kat Malaysia...
lau overseas lagi la xtau cmne...

rindu zaman kanak2 kat kampung....

banyak ag benda yang kita rindu...
rindu nak jadi baby balik...
hehehe..walaupom xegt pom kenangan time baby...
tp tgk seorang ibu layan babynya mesti mcm tu juga mak kita layan kita time kecik...
hehehe...
ok la...

xoxo
>0-0<

Tuesday, 16 September 2014

Cabaran 30 Hari : Hari 16 | Siapa, Bagaimana Saya 10 Tahun Lagi


Assalamualaikum...
ok cabaran ari ni about cita2 saya...

Alhamdulillah saya dapat kos yang mmg saya inginkan utk sambung degree ni...
so InsyaAllah dalam masa 5 Tahun lagi saya akan keje sebagai Akauntan...
Professional Akauntan...
I hope I will be...
n mungkin 10 tahun lagi tu saya da kawin...
ada seorang suami yang memahami perangai gila2 saya...
ada seorang suami yang boleh bimbing saya...
n insyaAllah saya akan menjadi isteri yang terbaik utk suami saya...
n saya ase dalam 10 tahun lagi umo da 30 tahun...
so kemungkinan besar da ada anak lam 2 or 3 orang...
insyaAllah....
so bila da ada anak saya akan menjadi seorang ibu utk anak2 saya...


insyaAllah dalam 10 tahun akan berlaku banyak perubahan...
contoh dari xpandai bergaya mungkin pandai bergaya sikit...
sikit pom jadi laaa...
dari xpandai pakai make up blh pakai makeup...
dari xpakai heels boleh pakai heels yg rendah..hehehe
dari kaso boleh jadi lembut sikit for my future husband and anak...


hahaha...sebenarnya kan xpenah pom pikir benda ni secara mendalam...
tapi bila dapat cabaran ni baru terfikir cmne miya akan datang...
yg pasal keje tu mmg da lama pikir..
before sambung study ag da fikir...
tapi lau pasal family kedua tu xterfikir lagi...
n pasal perubahan tu ada fikir tapi mmg xjadi2 pom...
walaupom ada yang cuba untuk buat sy berubah tapi saya xboleh...
sy happy jadi diri sy mcm ni walaupom ada yang xsuka perangai sy yg over excited ni...
hahahaha....
ok la selesai sudah cabaran saya hari ni...

nak keluar jumpa ngan geng Melaka yang xpindah PALAM...
diorg datang dari jauh nak jumpa kami...
heehehhe...sayang korang...

insyaAllah friends till Jannah...

xoxo
>0-0<

Nuffnang : CPUV #3


Assalamualaikum....
selamat pagi..
selamat Hari Malaysia semuaa...
 n hari ni bufday housemate juga...
selamat hari lahir Nurul Nasihah Bt Ahmad Bustamin...
semoga saudari panjang umo n dimurahkan rezeki...

miya bersyukur sangat...
sebab Nuffnang da nampak blog miya...hehehe
Alhamdulillah mungkin rezeki mulakan study kot...
rezeki bulan 9...
banyak la juga terlekat CPUV Campaigns kat blog ni...
thank juga kat rakan2 blogger yang lain...
tanpa korang yang sudi jengah blog ni xde la miya jadi cmni...
thanks again kat Nuffnang n sahabat blogger...

kalau ternampak sudi2 la klik ye...

1. RMK Autumn / Witer 2014 Contest

2. RWG - Ice Age Adventure

sayang Nuffnang

xoxo
>0-0<

Monday, 15 September 2014

Review : Sofie Buaian Berendoi...


Assalamualaikum....
sape2 yang ada baby yang comel2...
n nak makin comel time majlis cukur jambul....
boleh try buka page fb ni...

sekarang ni tengah buat promosi...
lau cik, puan order lam bulan 9 anda akan dapat harga promosi...
xkisah la bila pom majlis tu...
asalkan buat tempahan dalam bulan 9...
nak tau lebih lanjut boleh terjah page tu...

jom terjah #Sofie Buaian Berendoi...
# Sofie Buaian Berendoi...
#Sofie Buaian Berendoi....










comel x??
mesti makin comel untuk si manja kita...
so pe lagi...
boleh tempah sekarang kot....

n satu agi...
page ni juga ada sediakan utk pakej pelamin...
n juga untuk bertunang,...
so nak tau lebih lanjut boleh terjah ke Sofie Buaian Berendoi...




so pe lagi....
boleh contact the owner ye...


xoxo
>0-0<



Cabaran 30 Hari : Hari 15 | Surat Kepada Seseorang


sekarang nak buat surat tak rasmi plak...
boleh je nak bagi kat sape2...
hahaha...xperlu nak ada alamat bagai...
hehehehe

Assalamualaikum saudari...
aq berharap ukhwah kita ni akan kekal...
iye saya tau xmampu jadi seperti sahabatmu yang special tu...
tapi aq harap aq blh jadi tempat ko luahkan perasaan ko..
aq harap ko blh tegor kelemahan aq...
n ko blh terima segala tegoran aq...
n aq harap kita sama2 blh score result yang cemerlang...
aq harap ko blh change sikit perangai yang xblh nak bergaul ngan org lain...
sebab nanti da kejo xtau kita kena interaksi ngan sape...
aq sayang ko...

yang benooo...
sahabatmu...


xoxo
>0-0<

Cabaran 30 hari : Hari 14 | Cerita Kasut Saya...


Assalamualaikum...
selamat petang guysss....

dulu penah buat karangan pasal "PEN"
tapi hari ni kena cite sal kasut lak...
hehehehe

maaf xdapat nak tempek gambo sini sbb xdop gambo kasut...
kasut miya jenama adidas...
blh ada ni sebab ambik kasut adik...
adik miya yang laki tu suka beli yg berjenama...
dia pakai time raya je...
then da xmuat kaki...
maklum la budak laki cepat membesar...
so ape lagi...ambik la peluang ni...

so kasut tu sy guna utk jalan2...
berfutsal...
badminton...
kawad...
larian...
hahaha...n sekarang guna buat g kelas...
Alhamdulillah kukuh kasut tu...

kebanyakan kasut miya pakai saiz 5 or 6...
so lau ada niat nak bagi hadiah kasut...
blh la beli ikot size di atas ye...
hehehehe...

xoxo
>0-0<

Cabaran 30 Hari : Hari 13 | 5 Blog Kegemaran


Sepatutnya entry ni kena update dua hari lepas...
tapi xpe la...
da terlewat update...

5 blog kegemaran....

sebab suka tgk gaya dia...
suka baca pasal dia pergi melancong...
n sekarang nisa ada join cabaran ni juga...
jom baca pasal dia...

2. Yumida
akak yumida selalu je dtg komen kat blog masa mula2 tercipta blog...
suka baca cite2 akak...

yang ni miya suka singgah sebab tutorial dia...
tapi sekarang amalina lee da jarang update da..

blog yang xpernah terlepas blogwalking lau buka lappy...

yang ni blog lama da follow...
b4 ad blog lagi da baca blog ben ashari...
n then sekarang da join kelab blogger ben ashari...
hehehe...

xoxo
>0-0<

Cabaran 30 Hari : Hari 12 | 5 Whishlist Saya...


WISHLIST!!!

1. Nak dapatkan ijazah...
miya nak abizkan study in degree of accountancy dgn dekan...
xnak bayo penuh ptptn...sebab lau dapat dekan ptptn xperlu bayo penuh...so lau blh xnak la hutang banyak sangat..nanti hidup xtenang...uwaaa....

2. Nak kejar impiaaannnn...
miya nak kejar pekerjaan yang miya suka...
suka tengok senior yang tgh practical skrg...suka tgk org yang dah keje...lau blh nak cpt2 abiz study..tapi kena sabo sebab ada lagi 3 tahun nak kena study...

3. nak ada kamera DSLR
yang ni sebab miya suka nak ambik gambo...
lau blh nak masuk kelas photography..tapi umi cakap fokus dlu kat study..nanti lau free n duit cukup blh la...nak try tgk masa time cuti sem baru g kls fotografi...

4. nak beli kereta
yang ni mmg kena tunggu lepas keje la...sebab memang kewangan xmengizinkan...pastu nak renovate kete tu jadi turbo...blh x??hehehehe

5.  nak tanggung family...
miya xnak ayah keje da...lau blh nak bg perbelanjaan kat mereka...lau xmampu juga kami akan kongsi adik beradik tanggung mereka...especially nak hantar mereka ke Mekah...hjtnya duit PTPTN ni nak simpan sikit2 untuk mereka...hehehe.. InsyaAllah..

nak 5 je ke??
adoiii..banyak lagi nak tulis ni...
tapi xpe la..ni yang penting kot...
kawin tu letak tepi dulu sebab lambat ag...hahahaha

xoxo
>0-0<

Cabaran 30 Hari : Hari 11 | Kenangan Lucu Zaman Kanak2..


Assalamualaikum...
da lima hari xsempat nak on9...
ari sabtu n ahad xsempat nak on9 sebab masalah wifi...
n hari ni ada satu kelas je
n esop cuti sempena satu Malaysia...
so curi masa sikit nak update blog..

nak sambung cabaran yang tergendala...

Kenangan lawak time kanak2??
mesti la ada...
semua org ada kenangan time budak2...

kenangan ni tercipta disebabkan kutipan derma...
Derma ni untuk hari pahlawan...
masa tu darjah satu...
ramai la juga sepupu yang umo nak dekat...

kitaorg balik kampung...
n petang tu dalam 5 org kitaorg g serumah demi serumah kat kampung ni...
hanya disebabkan nak minta derma...
semua rumah kami pergi...
umah org cina, cikgu, umah beso2...
lepas balik tu kami terus kena marah ngan org tua...
sebab keluar merayau sampai dekat magrib baru balik....

masa tu mmg semua org berlumba lumba nak dpt duit paling banyak...
duit tu semua utk Hari Pahlawan...
ni la kenangan sengal time budak2 dulu...
xde perasaan malu pom nak mnx derma..
tapi sekarang nak bercakap ngan org kampung pom da malu...
ape laaaa...


xoxo
>0-0<

Wednesday, 10 September 2014

Cabaran 30 Hari : Hari 10 | Apa Yang ada Dalam Handbag Saya..


ok ni lawak...
jgn terkejot lau miya cakap xpenah ada handbag sendiri...
miya slalu guna beg silang tu...
tu pom beg yang beli time matrik...
hehehe...
tapi kadang2 curi guna beg adik..
so xpnah ada bag sendiri...

ok benda yang ada dalam bag miya..
1 hand phone
2. wallet / purse..
3 tissue (jarang2)
4. wifi 

tu je kot yang ada...
kadang2 ada gula2...
tu je kot...

ok la...
xoxo
>0-0<

Cabaran 30 Hari : Hari 9 | 5 Lelaki Yang Menarik Perhatian


Assalamualaikum...
ari ni ada satu je kelas...
pagi xd kelas bahasa...
so nak ambik masa ni update entry sblom g basuh baju...
maaf...
sebab miya tau da fail cabaran ni sebenarnya..
sebab miya xblh nak update cabaran ikot masa yang ditetapkan...
tapi miya nak juga update..hehehehe..

erm...tajok ni menarik juga..
tambah2 bila geng pompuan berkumpul n then diskus...

first...
mesti la perempuan tertarik bila lelaki or pemuda or remaja yang keluar dari masjid...
tambah2 lagi bila lelaki tu solat berjemaah pada awal waktu...
so mesti mata perempuan xlepas pandang...
n lau dlm kreta tu semua perempuan mesti je ad dialog...
" Wei tgk tu..bagosnya laki tu solat kat masjid dah la nampak baik je muka tu..."
mesti ada je mcm ni...

second...
bila seorang lelaki yang pandai jaga hati perempuan...
yang pandai nak tego bila kita buat salah.,.
n ayat dia xde sentap sampai berkecai hati org pompuan...
xtau nak terang mcm ne...
tapi da dgr member cite bila laki tu tego dia ngan kata2 yang xptot kot.. 
so kena la pandai berkata kata ngan lelaki n perempuan...

third...
lelaki yang minat kucing kot...
sebab org cakap bila lelaki minat kucing, jaga kucing,,,
dia tu seorang yang penyayang...
so kemungkinan besar dia blh jaga seorang pompuan ngan baik...

forth..
seorang lelaki yang pandai hormat org tua...
kemungkinan besar lelaki tu blh hormat keluarga mertua dia...

fifth..
lelaki yang pandai jaga penampilan...
miya still student...
so mmg dalam group pompuan bila ada lelaki yang lalu n handsome, n kemas mesti semua mata tgk...
hahaha...termasuk ngan miya..
tapi xde pape...juz tgk n ngaku yang dia mmg handsome kot..hahaha..
entah la..org yang btol2 kenal tuan baru tau cmne..

dah cukup lima da...
tapi nak tambah satu...

miya akan tertarik ngan lelaki yang bawa motobike...
tapi jgn salah paham...
miya bila dengo je bunyi moto mesti akan tercari cari...
n tuan moto lak jgn prasan miya tgk dia...
miya juz tertarik ngan moto dia je..hehehe...

haha..ok la..
cukup sampai sini untuk entry ini...

xoxo
>0-0<

Tuesday, 9 September 2014

Cabaran 30 Hari : Hari 8 | 5 Lagu Cinta Kegemaran Saya


Assalamualaikum...
5 lagu cinta yang suka dengar...
org jenis dengo je semua lagu...
tapi ada yang selalu ulang n ulang...
suka dengar....

1) Destiny

2)  Jump Then Fall

3) Cinta Tak Pergi

4) Jaga Dia Untukku

5) Crazy Of You

xoxo
>0-0<

Monday, 8 September 2014

Cabaran 30 Hari : Hari 7 | Sejauh Mane Pendidikan Itu Penting Buat Saya.


Assalamualaikum...
ari ni da start first class da...
Alhamdulillah ok la juga...
thanks kat deena bg tumpang kete..

back to the topic..
cabaran hari ke 7..
semalam xsempat nak post.
sebab sibuk kemas bilik n kemas umah...
malam tu tido lwt tp mmg penat sgt...
so ari ni miya buat cabaran hari ke 7..

ok bagi miya ni cabarn yang ni susah utk miya...
sebab miya xsuka nak pikir dalam2...
kihkihkih..
so sy malas itu adalah fakta...hehehe
so yang ni sy jawab ape yang betol2 hati saya rasa...

pendidikan tu penting sebab nak make sure kehidupan kita masa hadapan adalah cerah...
dengan ilmu pengetahuan kita blh ubah kita punya taraf hidup...
dengan pendidikan kita blh tlg mak ayah kita...
dengan pendidikan kita blh jadi pendidik...
banyak sebenarnya kpntingan pendidikan...

tapi egt...

Ilmu Tanpa Amal Ibarat Pokok Tidak Berbuah..


p/s : maaf maybe nampak merepek..tapi tu la yang terfikir...mata da ngantop tp xley nak tido...esop kelas pagi...


xoxo

>0-0<

Saturday, 6 September 2014

Nuffnang : CPUV #2 | Kotex1MinSelfV


Alhamdulillah rezeki awal bulan 9...
thanks nuffnang give this for me...

Jom join peraduan yang kotex anjurkan...

#Kotex1MinSelfV
Peraduan ni berlangsung dari 1/9 - 10/10 2014

Hadiah yang akan dimenangi ialah

Hadiah utama x 3 : Melancong bernilai RM3000

Hadiah Penyertaan x 30 : 
Baucer beli belah Fashion Valet bernilai RM100 utk setiap SelfV ke-50

















xoxo
>0-0<

Cabaran 30 Hari : Hari 6 | Apa Yang Saya Makan Hari Ni...


ape??
nak tau sy makan ape??
nape nak try erk??
hahaha...

nothing special..
pagi xd makan roti canai...



n tengahari xd saya makan nasi kerabu...


malam ni xtau lagi tunggu saudara sy pulang umah le...


hahaha..tu je la makanan berat saya makan...
lau yang sampingan ada lagi...
maaf sebab sy suka makan...

n berat sekarang da naik 2 kg...
hahaha...tapi still BMI normal...
hehehe

xoxo
>0-0<

Cabaran 30 Hari : Hari 5 | 3 Perkara Yang Saya Nak Bagitau Kat Bekas Kekasih


Assalamualaikum...
maaf sebab xsempat nak update semalam...
semalam miya bertolak dr kelantan kol 7 pagi n sampai bangi kol 3...
pastu kol 4 kitaorg pergi lak puncak alam sebab nak antar brg kat umah sewa...
lam kol 10 lebih baru sampai kat umah...
n hari ni mak n ayah miya da tggl miya kat sini...
uwaaa...

ok back to our topic...
maaf sebab lambat nak buat cabaran ni...

3 Perkara nak cakap kat ex??
emmm...
yup penah ada ex...
couple for a few month only...
n sekarang still kawan ngan atok tu...

saya nak bgtau atok 

thanks sebab always ada time sy ada problem xkisah la dulu or sekarang...

thanks sebab bagi pengalaman juga..

thanks sebab always bg nasihat in segala hal..

n atok jangan lupa jemput kenduri kawin...da lama tunggu...

hahahahaha


Friday, 5 September 2014

Cabaran 30 Hari : Hari 4 | Buku Kegeraman Saya


Assalamualaikum...
maaf lambat sgt nak tulis entry ni...
hari ni mmg sibuk sangat kemas barang
so xsempat nak buka lappy...
esop da nak bertolak ke selangor..
nak masuk umah sewa n nak mulakan life baru kat sana...

ok hari ni miya nak kena share buku kegemaran...
sebenarnya miya xtau buku pe yang miya suka...
sbb bila miya ase nak baca miya beli...
tapi miya banyak koleksi komik..
Lawak Kampus..

tapi sekarang miya sebenarnya nak start baca buku english...
sebab english miya trok sikit...
huhuhuh...
so nak try cari buku best2...
miya suka buku horror..
n nak ayat dia simple2 je sbb baru nak belajar bertatih...
hehehe..

xoxo
>0-0<

Thursday, 4 September 2014

Buatlah Orang Lain Gembira


Assalamualaikum...

hope miya still lagi blh mengembirakan org sekeliling miya...
n hope miya ni bukan seorang yang membebankan...
hehehe


xoxp
>0-0<

Wednesday, 3 September 2014

Cabaran 30 Hari : Hari 3 | Sesuatu Yang Menguatkan Saya


Assalamualaikum...
setiap orang ada impian yang nak dicapai...
n setiap org juga akan lalui masa susah n masa senang...
ada satu saat kita akan berdiri megah...
n satu saat lagi kita boleh jatoh tersungkur...

orang blh menguatkan saya mestila family sy...
orang cakap bila kita berinteraksi dgn ibu kita stress kita blh hilang...
n orang cakap bila kita melihat ibu kita, kita akan mendapat pahala...
so bila miya stress study, xtau nk study pe, xpandai nak bagi masa...
miya akan kol umi...xpom miya akan msg umi...
cakap kejap pommm dah ok da...

orang yang menguatkan saya ialah ayah saya...
ayah miya juz keje kampung...
ayah buat keje dekat depan umah je...
so ari2 miya blh tgk bertapa susahnya seorang ayah nak cari reseki utk keluarganya...
so bnda ni always ada dalam ingatan utk beri kekuatan kat miya...

n miya ada family psscpuh...
yang always support miya...
yang always bagi nasihat...
dengan abg ammar...
abg syawal n abg hisyam
abg aj yg always share pengalaman, nasihat...
kak nieyta ngan kak tasha yang always ada time susah, sedih happy...
diaorg semua memang pemberi semangat kat miya...

ramai lagi sebenarnyaa...
tapi biarlah kekal rahsia....
hehehehe
selesai sudahcabaran untuk hari ni....

p/s :  Walaupom perjalanan mu sukar, senyum la semasa kamu berjalan...

xoxo
>0-0<

Tuesday, 2 September 2014

Enjoy your Life


Assalamualaikum...



hidup hanya sekali....
jangan disebabkan satu masalah kita nak rosakan life kita...
walaupom besar mane masalah still ada jalan nak selesaikannya...
senyummmm!!!!

xoxo
>0-0<





Cabaran 30 Hari : Hari 2 | 5 Cara Memenangi Hati Anda


Mak oiii... tajok bukan main...
dah sahut cabaran kena la jawab juga...
miya jenis sempoi je...
sapa2 pom blh memenangi hati as a friends...
sebab xde bnda yang specific sgt pom yang miya khususkan...


1. ajak hiking, scuba or something yang blh challenge myself...miya suka bnda mcm tu...so lau ada geng2 yang suka buat aktiviti mcm tu mmg hati miya akan cair...

2. tlg mainkan sebuah lagu untuk ku dengan alat muzik...suka tgk, dgr org main alat muzik especially gitar...



3. ajak tgk wayang cite katooon ok...sebab miya mmg suka duk dalam duni katooon...satu cite katoon blh ulang tgk sampai 5 kali...paling max setakat ni 7 kali ulang..

4. belanja makan...xkisah la pape pom...lau belanja ice cream or ABC lagi miya suka...


5. hadiahkan motorbike kat miya satu..hehehehhe



hahaha..tu je kot yang ada dalam pikiran sekarang...
lau buat salah satu confirm blh masuk dalam list sahabat yang miya lindungi...
hehehehe...

xoxo
>0-0<

Aku Masih Ada Wali


Assalamualaikum...
entry ni lama da miya nak taip...
tapi xtertaip taip sebab nota yang miya tulis tu xjumpa...
n Alhamdulillah ari ni siap kemas barang n da jumpa da nota tu...
firstly egtkn da tertinggal kat umah sewa kat Melaka...
tapi xgive up mencari..
so lps puas mencari ari ni jumpa juga nota tu...

tengok tajuk tu...
" Aku Masih Ada Wali "
yup...miya pom still ada wali...
wali tu ialah ayah kita kan...
bila masuk bab ni mesti pasal cintan cintun...
hahaha...entry ni saja nak share ilmu yang dapat time ceramah ni...
n event ni diadakan dekat UiTM KBM n dianjurkan oleh persatuan silat PSSCPUH...
n Alhamdulillah walaupom event besar yang first dianjurkan..
event ni tetap blh berjalan ngan lancar...
Penceramah jemputan malam tu ialah Ustazah Fatimah Syarha...
first time miya blh jumpa depan2 ngan ustazah...
sebelum ni juz tgk video ustazah yang ditayangkan kat LCD time matrik ari tu...
n tahun ni dapat berjumpa depan2 ngan ustazah...

miya suka cara ustazah bagi ceramah...
ase macam seorang kakak bg nasihat kat adik...
dengan senyuman ustazah...
dengan lawak ustazah...
dengan nasihat ustazah...
mmg kena ngan jiwa kami...
ok2...

ustazah ada bagi nota...
iaitu...

7 NOTA CINTA

1. Yakin kepada Allah...
cinta kepada Allah..insyaAllah Allah akan bagi yang terbaik kepada kita...
kena seimbangkan usaha dengan doa...jangan la hanya berserah kepada Allah tapi kita xberusaha untuk mencari psgn hidup kita..n jgn pula cari je keje tapi xkembali pada Allah dengan berdoa padaNya...

2. Rasulullah S.A.W Murobbi Cinta Teragung
tiru cara Rasulullah S.A.W.. beliau seorang yang sangat memulikan keluarga wanita..

3. Begin with the end in the mind
mulakan sesuatu mesti dengan niat dan kena ada matlamat..

4. Jika dapat Allah lebih beruntung drpd dapat segalanya...
Allah xpernah tinggalkan hambanya sorg2 n Allah xpenah membenci hambaNya yang selalu melakukan kesalahan..

5. Cintakan ibu bapa akan menghantar kepada cinta yang utama
kat sini usatazah cerita ada lima cara nak mengenali jodoh kita...
i) Lelaki >> Wali >> Wanita
ii) Lelaki >> Orang tengah >> Wanita
iii) Wanita >> Orang tengah (merisik) >> Lelaki
iv) Pilihan Family
v) guna org yang hebat

6. Bijak memilih..
"kena ada bersangkademi kebaikan masa depan.."

7. Celikkan cinta yang buta

8. Bergantung kepada Allah yang kuasaNya amat luas...

setiap nota ada kaitan ngan cerita yang Ustazah sendiri terbitkan...
tajuk cerita tu Aku Ada Wali
korang blh tgk kat you tube...
banyak pengajaranya...

novel yang ustazah tulis





bergambar bersama AJK Program

xoxo

>0-0<