Sunday, 31 August 2014

Segmen BT Bloglist September


Jom join...


xoxo
>0-0<


Saturday, 30 August 2014

Segmen Pencarian Bloglist By Miya Amira

#AMARAN...
#INI ADALAH STICKEY POST
#Sila scroll ke bawah...

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..
pergghhh...
takot...
berdebor...
semua ad...
first time nak buat segmen...
hope ad yang sudi join...
miya nak change bloglist miya...
so miya harap korang sudi join erk...



Syarat-syaratnya adalah...

1. Follow blog miya n insyaAllah miya follow balik...
2. blh follow insta miya (nanti blh stalk korg punya)
tekan sini : miya amira
3. copy n paste banner pastu buat entry pasal segmen ni...
4. Lastly comment kat sini ye...

semua yang setai insyaAllah miya akan letak korg jadi bloglist miya...

love u guys...

THANKS SUDI JOIN...

boleh check 

xoxo
>0-0<

Meh Join Bloglist Cik Ayue


Assalamualaikum...
jom join segmen by Cik Ayue...



hope ukhwah makin erat..

xoxo
>0-0<

Di SIni Lahirnya Sebuah Cinta


Alhamdulillah...
ikon kemerdekaan tahun ni ialah 
Allahyarham Sudirman Haji Arsyad..
ni miya ada nak share lirik lagu kemerdekaan tahun ni...

SUDIRMAN :- WARISAN

Disini Lahirnya Sebuah Cinta
Yang Murni Abadi Sejati
Disini Tesemai Cita Cita
Bercambah Menjadi Warisan

>Korus<

Andai Ku Terbuang Tak Diterima
Andai Aku Disingkirkan
Kemana Harus Ku Bawakan
Kemana Harus Ku Semaikan
 Cinta Ini..

Bertapa..
DiBumi Ini Ku Melangkah
Ke Utara Selatan Timur Dan Barat..
Ku Jejaki..

Aku 
Bukanlah Seorang Pewira
Gagah Menghunus Senjata
Namun Hati  Rela Berjuang
Walau Dengan Cara Sendiri
Demi Cinta Ini

Kuingin Kotakan Seribu Janji
Sepanjang Kedewasaan Ini...
Ku Ingin Sampaikan Pesanan
Akulah Penyambung Warisan...

Ulang >Korus<

Kuingin Kotakan Seribu Janji
Sepanjang Kedewasaan Ini
Ku Ingin Sampaikan Pesanan
Akulah Penyambung Warisan....


Jom nyanyi ramai2 esop...

p/s : Semaikan jiwa patriotik dalam jiwa remaja...


xoxo
>0-0<




Tanggal 31 Ogos


juz luahan hati..
xd tengok berita...
n ending berita pasal sambutan hari kemerdekaan...
tiba2 terindu zaman sekolah...
zaman sambutan hari kemerdekaan peringkat sekolah...
rindu zaman yang ada gimik hari kemerdekaan..
rindu zaman berlakon jadi org kampung bila diserang penjajah..
rindu nak tengok tugu yang budak laki berlatih 3 hari...
rindu nak dengar bacaan sajak..

sejak abz matrik benda tu semua da xde...
so sape2 yang still sekolah tu tolong la nikmati saat zaman sekolah...


maaf..untuk pengetahuan saudara n saudari saya ni cepat feeling..
xd dengar lagu Sudirman..
tiba2 air mata nak mengalir...
tiba2 terfikir zaman dulu2..
atok ngan nenek kita berjuang untuk memerdekakan negara kita...
terfikir bertapa susahnya kehidupan diorg...
ni semua untuk memberikan kemudahan, kesenangan kpd anak cucu mereka...

kita...
adakah kita cuba untuk kekalkan keharmonian ni...
ada kita cuba kenangkan balik jasa mereka...

take ur time..
n cuba imbau balik sejarah negara kita..
selami ape itu erti MERDEKA pada kita...



Terima kasih para pemimpin..

Terima kasih para pejuang...

TERIMA KASIH

xoxo
>0-0<

Everyone Makes Mistakes



Assalamualaikum...
yup mmg benar...
semua org buat kesalahan sebab semua org xsempurna...
semua org xblh nak lari dr melakukan sedikit kesalahan...
tapi xsalah kita sebagai manusia juga cuba untuk memaafkan si dia...
xkisah la sebesar mana dia lakukan kesalahan kat kita...
cuba beri peluang kedua padanya...


Ingatan untuk diri sendiri...


p/s : ada member cakap.. dari gaduh sebenarnya kita akan jadi makin rapat...
tapi makesure salah sorg kena mulakan hubungan tu...


xoxo
>0-0<

Doa Sebelum Tido









nitez guys...
Assalamualaikum...

pic credit to : Mr. Google...

xoxo
>0-0<

Friday, 29 August 2014

Percaya KepadaNya



Assalamualaikum...
penantian hari esop...
Allah tahu ape yang terbaik utk kita



esop pihak laki nak dtg kenal2 family...


p/s : not me but my sis...hehehe

xoxo
>0-0<

Bloglist Kerana Kau Ada


Assalamualaiku...
jom join ramai2...
simple je...
insyaAllah xmembebankan...


kerana kau ada

xoxo
>0-0<

Segmen : Kapas Putih September Bloglist


Selamat petang...
jom sokong blogger lain...

SEGMEN: Kapas Putih September Bloglist

xoxo
>0-0<

Segmen Bogwalking Merdeka bersama Ayuinsyirah



Assalamualaikum..
jom berblogwalking....


http://www.ayuinsyirah.my/2014/08/segmen-blogwalking-merdeka-bersama.html

xoxo
>0-0<

Sunnah Hari Jumaat...


Salam Jumaat sahabat sekalian..
jusk nak share...



pic : encik Facebook

xoxo
>0-0<

Mini Merdeka Giveaway



Assalamualaikum...
jom join segmen ni...
simple je...




hadiahnya pom menarik juga...

Hadiah:
  • Pineng Powerbank   -- x1
  • Monopod   -- x 2
  • Topup RM10   -- x 3

kat sini saya nak tag

1. Cikna


3. Busyra

xoxo
>0-0<

Berat Blog...


Jom semua timbang berat blog kita..
jgn ingat berat kite je kna isau...
make sure blog kita pom ringan..
so xde la org menunggu lama sgt utk blog kita loading..


so masa utk blog miya abz loading ialah
10.53 saat...
xtau la lama ke kjap..
hope da sesuai...
xnk obesiti sgt...hehehe

jom sape nak cek blog dia...
klik
>> sini <<

xoxo
>0-0<


Sahabat by Redheart Awal


Ollaaa...
banyak nasihat yang dapat hari nim...
dari Mas Adibah n dari Abg Shawal..
tp yang bawah ni semua dr abg shawal..


Persahabatan itu seperti tangan dengan Mata. Saat tangan terluka, Mata menangis. Saat Mata menangis, tangan menghapusnya..

Sebuah persahabatan tak dapat diperjual? harganya hanya boleh didapati dengan kesetiaan.

As long as we have memories, yesterday remains, as long as we have hope, tomorrow awaits. As long as we have friendship, each day is never a waste.

There are some things that we never want to let go of. People we never want to leave behind, but keep in mind that letting go isn’t the end of the world. It’s the beginning of new life.

Thanks again for every word and advise...


xoxo
>0-0<

Thursday, 28 August 2014

Tergendala Aktiviti...


Alhamdulillah...
bersyukur kepada Allah sebab petang ni hujan di bumi Kota Bharu...
tapi disebabkan ujan agenda petang ni xblh nk diteruskan...
hajatnya petang ni nak g pantai...
tapi nampaknya xblh pegi dah...
ni minggu last ada kat umah...

minggu dpn maybe ari khamis dah bertolak ke Selangor...
so lau panjang umo blh la g pantai..

p/s : nak g pantai sebab nak make colek jah...
ni semua adik punye pasal...

xoxo
>0-0<

Do Not Sit On Your Wallet


Assalamualaikum...
reminder...





credit to Facebook...

xoxo
>0-0<

Senarai Peserta Segmen Bloglist


Assalamualaikum...
terima kasih kat korang sebab sudi join segmen miya nim...
Alhamdulillah ni senarai pesertanya ye...
jom sama2 blogwalking juga...

9. http://rajaalong165.blogspot.com/2014/08/segmen-pencarian-bloglist-by-miya-amira.html
10. http://sihatitunikmat.blogspot.com/2014/08/segmen-pencarian-bloglist-by-miya-amira.html
11. http://eurukaseven.blogspot.com/2014/08/segmen-pencarian-bloglist-by-miya-amira.html
12. http://sunshine4butterfly.blogspot.com/2014/08/segmen-pencarian-bloglist-by-miya-amira.html
13. http://calrasepatrick.blogspot.com/2014/08/segmen-pencarian-bloglist-by-miya-amira.html
14. http://nadialadzim.blogspot.com/2014/08/pencarian-bloglist-miya-amira.html
15. http://cikayuekechik.blogspot.com/2014/08/segmen-pencarian-bloglist-miya-amira.html
16. http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2014/08/segmen-pencarian-bloglist-by-miya-amira.html
17. http://strawberrysgurls.blogspot.com/2014/08/segmen-pencarian-bloglist-by-miya-amira.html
18. http://sitizawiah95.blogspot.com/2014/08/segmen-pencarian-bloglist-by-miya-amira.html

ok...
sape2 yang miya xmasukkan blh infom kat miya tau.. 
thanks again...

xoxo
>0-0<

Wednesday, 27 August 2014

Cara Memberi Salam Antara Lelaki dan Wanita


Assalamualaikum semua...
mengemas bilik sikit xd..
terjumpa buku nota time form 2...
so nak share sikit...


 Rasulullah SAW sentiasa memberi salam kepada kaum wanita dgn ucapan 'Assalamualaikum' dan memberi isyarat sebagai penghormatan dengan angkat tangan sahaja dan tidak bersalaman atau berjabat tangan

Perkara ini telah diceritakan oleh Asma' Binti Yazid melalui sepotong hadis:

" Sesungguhnya Rasulullah SAW telah melambai di perkarangan masjid pada suatu hari didapati sekumpulan wanita sedang duduk dimasjid... Maka Rasulullah SAW mengangkat tangannya sebagai tanda penghormatan dgn mengucapkan salam " Assalamualaikum"  "

dalam buku nota ni miya ad tulis juga...

kalau seorang laki yang kita xkenal beri salam kat kita...
kita kena tau dulu sebab ape dia bg salam kat kita...
sama ad nak gurau, nk ngorat, nak usik..
so kita xdiwajibkan nak jawab salam diorg...
sebab kita dah buka peluang utk diorg dekati kita...

tapi lau mmg dia bg salam utk doakan kesejahteraan kita...
kita wajib jawab...
sebab beri salam itu sunat..
n menjawab salam itu wajib...

Wallahua'lam...
lau salah mohon tegor...
sebab tu catatan time form 2...

xoxo
>0-0<

Tuesday, 26 August 2014

Allah Selalu Ada


Engatan buat diri sendiri & juga sahabat...

Segmen I LOVE Malaysia bersama Cik POP


Assalamualaikum n selamat tengah hari guyss...
jom join segmen yang simple nim...
nanti blh kenal blogger dari negeri masing2...
moh le kite...


Alhamdulillah...
saya dilahirkan n dibesarkan di

Kelantan Darul Naim...

Gomo Kelate Gomo..


xoxo
>0-0<


Melawat Zoo Melaka...


Assalamualaikum...
sebelum melelapkan mata nak mengupdate entry jap...
Alhamdulillah sepanjang setahun duk kat Melaka bersyukur sgt sbb dpt melawat byk tempat...
korang semua tahu ni adalah sem terakhir miya study kat melaka...
so dark dark kelas ada decide nak pegi zoo Melaka...
Alhamdulillah lawatan tu berjaya diteruskan walaupom mula2 macam aktiviti ni xbley nak troskan..

Tanggal 03/05/2014
semua classmate berkumpul kat Apartment Yayasan Melaka...
sebab hampir semua dark kelas tinggal kat situ...
tapi pd malam sebelom kejadian tu miya keluar jalan kaki sorg2 g The Store..
perghh...mmg seram sbb first time jalan kaki jauh n sorg2...
miya g the store n balik the store ambik masa dalam 35 mnit...
miya jenis lau nak pegi satu tempat tu mmg nak kena ada tujuan...
lau saje2 nak jalan tu miya kureng sikit la...
n Alhamdulillah miya selamat pulang umah sewa dengan brg2 nak masak pagi esop...
miya beli roti, french fries, wedges, n a few stok makanan miya...
balik tu memang kena lapor kat akak Norlina sebab dia isau miya pegi sorg...

n then pagi esop ada org terjah umah miya after subuh...
sebab dia kata nak mai tolong miya menggoreng...
n pagi tu miya juz mnx dia bakar roti n biar miya menggoreng sbb miya xmandi ag...
dia mmg da siap2 nak g zoo da...
tapi dia ad la juga tlg kat dapor...
n Alhamdulillah makanan sempat siap sebelom masa yang kitaorg janji untuk kumpul...

pagi tu juga ada masalah ngan kete kitaorg pinjam...
kitaorg pinjam kete ngan senior...
tp pagi tu mmg kete dia ada masalah yang xdpt dielakkan...
so pagi tu juga cari kete sewa yang blh disewakan...
n Alhamdulilah dapat sewa kreta saga for half day...
lepas tu bermula la kembara kami pada hari tu...

first destination ke Zoo Melaka...






alamak ternampak kwang sooo...
hahaha...semua org excited






si kembar jong kook...


oppss..terterima lamaran Sparta..











lepas kami merantau lam zoo tu...
kami singgah Redtma xsilap miya..
area tu blh berkayak, wall climbing, flying fox, berbasikal...
tapi kami juz singgah untuk makanan yang kitaorg bawa...



last tempat kami pergi hari tu ialah
Mahkota Parade n Dataran Pahlawan...
jalan2, solat zohor n asar..
n kami main bowlim n makan kfc...




n malam kol 9 kami balik sebab waktu sewa kete da nak abiz...
hehehe...
ok berakhir sudah story miya untuk edisi ni...
see yah...
good nitezzz semua...

xoxo
>0-0<

Monday, 25 August 2014

Segmen Pencarian Bloglist by Syaz Harzays Minme


Assalamualaikum...
jom ramai2 join segmen ni...




xoxo
>0-0<

Happy Bufday Norlina...


Assalamualaikum...
miya nak infom ari nim bufday member miya yg stay kat Johor...
Kluang, Johor....
Alhamdulillah sempat berkenalan ngan si Norlina selama setahun...
n sejak sem 2 baru la kami rapat...
ni semua gara2 silat...
gara2 Waja Diri Sabah...
time kat sabah kami tido satu bilik n tiga katil tido 4 org...

Si Norlina orangnya sangat baik...
sangat pemurah...
n manja juga sikit...
n org yang kadang2 xley nak kawal perasaan dia...
dia juga yang always culik sy n bawa g Pantai Marina...
dia juga yang always je ajak g mane...
n dia juga yang tiba2 ajak g minom coconut shake dekat Klebang after dia ambik si Syahir...
banyak sangat kenangan ngan dia...

tapi kat sini saya nak mnx maaf banyak banyak banyak...
sebab after entah ape sy cuba jauhkan diri dari awak...
sebab sy ase mcm sy rampas awk dari someone...
n saya ase sy xpatot buat cmtu...
sebab awk pom selalu je ckp yang si dia cuba jauhkan dari awk...
so saya ambik jalan yang sy pikir baik utk tiga2 pihak...
sy xcontact awk walaupom sy ad mslh...
saya cuba berlakon yang sy ok xckp ngan awk walaupom masa tu byk benda nak story...
sy cuba lari dr tertatap mata awk sebab awk blh tau keadaan saya bila awk tgk sy...
n awak tau yang saya xblh nak tipu awk...
lagi pom abg syawal ada cakap 
"makin banyak kenangan makin susah kita nak berpisah.."
saya betol2 mnx maaf...
n thanks for hadiah yang awk buat sendiri...
my sis puji awk punya hadiah...
n thanks sebab hadiah tu banyak nasihat...

Norlina bt Mohd Fouzi..
thanks sebab jadi kawan sy time susah n senang..
n thanks always sediakan pengangkutan...
n thanks sudi ambik sy dkt MC walaupom da malam...
n thanks sebab always isaukan saya walaupom xde ape2 yang terjadi...
i LOVE u so much...

hope nanti sy datang Melaka awk sudi lagi dtg ambik sy kat MC...
hope nanti awk blh culik sy ag g pantai Marina n story mory pasal perasaan awk...
hope awk blh pegang jawatan yang kami serahkan kat awk...
hope awk jadi lebih matang lepas ni...
n hope awk blh kawal perasaan awk...


HAPPY BUFDAY DARLIM...
semoga Allah panjangkan umo n murahkan rezeki saudari...
semoga segala impian awk akan tercapai ye syg...

sekarang da xsingle da..


p/s : happy bufday jgk utk kembar awk..
Happy bufday Zarith Elisofia...

Dhiya's First Giveaway...


Assalamualaikum semua...
jom join GA yang dianjurkan oleh Dhiya...
sambil tu blh kita tambahkan kenalan...
jom ramai2 join...
xrugi pom...



Syaratnya sangat mudah, kerana saya memang berniat untuk memberi sambil bersahabat. Wallahi :)

1) Tempoh kempen: 18 Ogos 2014- 31 Ogos 2014 ( jam 12 tengah malam)
2) Follow blog Dari Diri Dhiya dan nyatakan anda follower yang ke berapa
3) Post kan entri ini (copy and paste) sahaja di blog anda
4) Ajak rakan-rakan pembaca blog anda untuk menyertainya 
5) Tinggalkan link entri tersebut di ruangan komen entri ini
6) Pemenang akan dipilih secara rawak menggunakan random.org
7) Ada 7 pemenang bertuah akan dipilih! 7 tau! 

p/s : miya follower yang ke 373

xoxo
>0-0<

Wellness Run 2014


Assalamualaikum semua...
da 25/8 da ari ni...
tinggal 6 hari lagi kita nak sambut hari kemerdekaan negara kita...
cepat kan masa berlalu...

miya nak share ngan korang time sem 2 mmg miya active bersukan...
mungkin sebab tu kot berat badan miya blh turun 7kg...
terkejot sgt miya bila timbang berat ley turun 7kg without ambik supplement...
without skip any meal except breakfast...
n banyak makan roti canai n nasi lemak...
n makan tengah malam after latihan silat...
hahaha...mungkin kot sebab active sukan...
after miya bgtau mak miya...
dia tros suruh miya naikkan berat badan...
sebab umi cakap dah la tuan pendek, lau kurus nnt makin kecik...
hahaha...tapi ni ada la miya...
miya mmg suka bersukan n makan...

Wellness Run ni adalah program larian yang pertama kali miya masuk...
program ni dianjurkan oleh kelab T-Rec..
peserta perempuan dikehendaki berlari sejauh 5km xsilap miya...
meronda bandar Melaka...
program ni first miya saje2 je nak masuk sbb lama da xberlari...
so bila ckp nak masuk ada la jgk member ckp nak join..
so sekali p daftar teros untuk 4 org...
kitaorang dapat baju free...
n yang pasti mmg kitaorg xmenang pom...
juz saje2 nak masuk..
tapi bez r sebab blh bersenam erobik dgn pensyarah...














n event hari tu bersempena hari 30 Tahun UiTM KBM ditubuhkan...
so ada sambutannya...



p/s : Kami syg Uitm KBM..
UiTM dihatiku...

xoxo
>0-0<