Tuesday, 2 September 2014

Aku Masih Ada Wali


Assalamualaikum...
entry ni lama da miya nak taip...
tapi xtertaip taip sebab nota yang miya tulis tu xjumpa...
n Alhamdulillah ari ni siap kemas barang n da jumpa da nota tu...
firstly egtkn da tertinggal kat umah sewa kat Melaka...
tapi xgive up mencari..
so lps puas mencari ari ni jumpa juga nota tu...

tengok tajuk tu...
" Aku Masih Ada Wali "
yup...miya pom still ada wali...
wali tu ialah ayah kita kan...
bila masuk bab ni mesti pasal cintan cintun...
hahaha...entry ni saja nak share ilmu yang dapat time ceramah ni...
n event ni diadakan dekat UiTM KBM n dianjurkan oleh persatuan silat PSSCPUH...
n Alhamdulillah walaupom event besar yang first dianjurkan..
event ni tetap blh berjalan ngan lancar...
Penceramah jemputan malam tu ialah Ustazah Fatimah Syarha...
first time miya blh jumpa depan2 ngan ustazah...
sebelum ni juz tgk video ustazah yang ditayangkan kat LCD time matrik ari tu...
n tahun ni dapat berjumpa depan2 ngan ustazah...

miya suka cara ustazah bagi ceramah...
ase macam seorang kakak bg nasihat kat adik...
dengan senyuman ustazah...
dengan lawak ustazah...
dengan nasihat ustazah...
mmg kena ngan jiwa kami...
ok2...

ustazah ada bagi nota...
iaitu...

7 NOTA CINTA

1. Yakin kepada Allah...
cinta kepada Allah..insyaAllah Allah akan bagi yang terbaik kepada kita...
kena seimbangkan usaha dengan doa...jangan la hanya berserah kepada Allah tapi kita xberusaha untuk mencari psgn hidup kita..n jgn pula cari je keje tapi xkembali pada Allah dengan berdoa padaNya...

2. Rasulullah S.A.W Murobbi Cinta Teragung
tiru cara Rasulullah S.A.W.. beliau seorang yang sangat memulikan keluarga wanita..

3. Begin with the end in the mind
mulakan sesuatu mesti dengan niat dan kena ada matlamat..

4. Jika dapat Allah lebih beruntung drpd dapat segalanya...
Allah xpernah tinggalkan hambanya sorg2 n Allah xpenah membenci hambaNya yang selalu melakukan kesalahan..

5. Cintakan ibu bapa akan menghantar kepada cinta yang utama
kat sini usatazah cerita ada lima cara nak mengenali jodoh kita...
i) Lelaki >> Wali >> Wanita
ii) Lelaki >> Orang tengah >> Wanita
iii) Wanita >> Orang tengah (merisik) >> Lelaki
iv) Pilihan Family
v) guna org yang hebat

6. Bijak memilih..
"kena ada bersangkademi kebaikan masa depan.."

7. Celikkan cinta yang buta

8. Bergantung kepada Allah yang kuasaNya amat luas...

setiap nota ada kaitan ngan cerita yang Ustazah sendiri terbitkan...
tajuk cerita tu Aku Ada Wali
korang blh tgk kat you tube...
banyak pengajaranya...

novel yang ustazah tulis





bergambar bersama AJK Program

xoxo

>0-0<

8 comments:

  1. terujanya tgk bergambar dgn ustazah fatimah...dia punya ceramah mmg sgt best, suami dia pun best bila bg ceramah...mmg x bosan lah!

    ReplyDelete
  2. Akak pun suka Ustazah ni..lembut je tapi isi tazkirah dia sampai ke hati

    Semoga bertemu jodoh yang baik ye

    ReplyDelete
  3. @suhailah hamid hahaha...sape x truja kak su...da lama sgt nak jumpa ngan ustazah...

    ReplyDelete
  4. @Sal Bee Yah iye akak...mmg isi tu sampai dalam hati...hehehe..insyaAllah..amin..

    ReplyDelete