Saturday, 31 January 2015

Climb...


Assalamualaikum...

The Best View Comes After The Hardest Climb







bergambo ngan captain... >_<


sahabat yang always support miya untuk sampai puncak...

betol orang cakap...
nak tengok pemandangan yang cantik kena la usaha keras naik gunung or bukit...
supaya kita boleh tengok pemandangan dari tempat yang tinggi...
memang masa nak naik tu memang la penat...
ase macam nak turun balik...
berenti banyak tempat juga ambik nafas...
masa nak naik Gunung Dato' ni miya siap sediakan coklat banyak2 dalam beg...
takot la x larat tapi memang xlarat pom...
tapi Alhamdulillah ada rakan sepasukan yang support semua ahli pasukan,..
siap Captain pasukan bagi air glucose lagi...
siap bagi pesanan banyakan memuji Allah..
banyakkan engat Allah sebab kita ditempat orang...
n Alhamdulillah semua ahli pasukan selamat sampai..
sape yang memang xlarat memang kena stop and kena bawa turun...
sape yang berjaya memang boleh nikmati pemandangan yang boleh menenangkan hati...
pemandangan yang boleh ilangkan stress...
pemandangan yang boleh mengingatkan kita dengan kebesaran Allah...
nampak x setiap benda yang cantik, menarik semua tu kita kena usaha dengan gigih...

sama juga dalam kehidupan kita...
nak capai segala impian kita kena la usaha..
jangan ingat tanpa usaha tu kita akan berjaya..
jangan ingat tanpa usaha tu kita akan capai pe yang kita nak...
kita kena ingat setiap jalan yang kita pilih mesti ada halangan..
mesti ada rintangan n dugaan yang Allah akan uji nak tengok kekuatan kita..
macam nak mendaki banyak sangat rintangan dengan akar pokok, dahan pokok, duri la..
tapi engat ujian yang Allah bagi tu adalah berdasarkan kekuatan kita...
n yang penting dalam hidup kita ni kita perlukan seseorang yang selalu sokong kita dari belakang...
yang selalu ada time kita dalam kesusahan...
yang sudi nak bangunkan kita kalau kita jatoh...
bila semua ni ada InsyaAllah kita xkan berusaha separuh jalan...
n bila kita dah dapat ape yang kita inginkan jangan sama sekali kita jauhkan diri kita daripada Allah..

ok la done mengarut malam ni...
ni gara2 tengok balik gambo ni la...
entry penutup untuk bulan Januari....

p/s : Miya harap miya boleh tempuhi semua dugaan untuk capai segala impian n cita2 miya...

Segmen Jom Blogwalking dan Menang Hadiah by Dyan Zhaki.

Thursday, 29 January 2015

Giveaway Januari 2015 by Syira Lokman


Assalamualaikum..
jom join esop tarikh last...


#Untitled


Assalamualaikum..
Selamat pagi semua.....


pic from Mr Google




Wednesday, 28 January 2015

Segmen Pencarian Bloglist Feb - Mac 2015

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Segmen ringkas untuk mencari 15 blog untuk disenaraikan dalam bloglist Truly Love. 

Syarat Penyertaan:

1. Follow blog Maria Firdz
2. Follow +Maria Firdz 
3. Buat entry bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist Feb - Mac 2015"
4. Copy coding di bawah dan pastekan di ruang HTML new post.


5. Publishkan entry dan tinggalkan URL penyertaan di ruangan komen entry ini sahaja.

Segmen bermula 15 Januari 2015 hingga 30 Januari 2015.
Kesemua pemenang akan dipilih melalui random.org.

Jom sama-sama memeriahkan segmen ringkas ini.. 

Terima kasih atas sokongan semua... 

Happy blogging (^_^)

IceCream Nyo


Assalamualaikum...
selamat tengahari semua...
ari ni alone da kat umah sebab family p antar akak kat KL..
esop da nak kena lapor diri...
tapi xpe ada bodyguard kat umah...so jangan main2... :-p
so Miya kena stay kat umah sebab kena jaga umah n tunggu adik Form 5 balik...
nak kena masak yang paling simple untuk dia...
tapi ase macam dia yang akan masak untuk miya...hahahha

opsss...maaf meroyan sikit...
kembali pada tajok kita kat ataih tu...
Ekrim Nyok...yummmyyy..
again cakap pasal makanan mesti meleleh ayaq liuq...
sejak dua menjak ni macam2 aiskrim ada kan...
ada eskrim pasu. eskrim nyok eskrim Magnum...
slurrrrppppp....sedapnyaaa...
tapi antara semua tu satu je yang sempat makan...

E S K R I M N Y O 
nyo tu kelapa sebenarnya...
dia macam aiskrim biasa je...
cuma yang buat dia special ialah dia dihidangkan di dalam Kelapa...
n dalam Kelapa tu still lagi ada isinya...
so sambil makan aiskrim tu boleh la "garu-garu" isi kelapa tu..
kedai yang miya g makan tu not bad la..
harganya pom murah je bagi miya
RM5.00 untuk satu kelapa...
n then air kelapa tu dia akan hidagkan kat kita..
so memang lengkap la sebiji kelapa + Aiskrim...
dalam Kelapa tu macam2 ada...
ada pulut tu pom lau korang nak la...
lau xnak juz bagitau je...
jom sape nak makan datang Kelantan nanti Miya bawak pegi makan...
now sila la nikmati gambar ni ye...hehehe



p/s : nak cuba aiskrim pasu plak....buat sendiri boleh x ambik pasu umi..hehehe

>0-0<

Tuesday, 27 January 2015

Bye Kak Long !!!!


Assalamualaikum...
Hari ni semua bakal pendidik lepasan Maktab Perguruan dah tau result untuk posting...
salah seorang bakal pendidik tu adalah my eldest sister...
first time dalam family yang terpaksa berada teramat jauh dari family...
my sister need to fly to Sarawak untuk melaksanakan tanggungjawab dia...
semoga dia menjadi makin tabah...

seorang yang sangat sporting utk sesetengah benda...
seoarang yang sangat baik...
seorang kakak yang bertanggungjawab...
seorang kakak yang pemberi semangat untuk adik2 dia study...
entah...xtau nak cakap ape...
tapi  akan rasa sangat kehilangan dia...
ase macam jauh sangat...
nanti dia nak balik camne??
nanti miya cuti sem xsama ngan dia cuti sekolah...
bila boleh nak jumpa dia...
uwaaaa....
nanti sape nak bawa miya g bandar...
nanti sape nak belanja miya makan ayam kat Giant...
nanti sape yang nak marah2..
nanti sape yang kalut ribut bila nak cepat2...
huhuhu...

Alhamdulillah
dia bakal menjadi pengantin, isteri and ibu...
xsabar nak ada anak buah sebab jealous tengok member da ada anak buah...
hehehe...da jadi tunangan orang...
xsempat nak kawin lagi sebab bakal kawin bulan 6 InsyaAllah...
n Alhamdulillah bakal abang long pom dapat posting kat Sarawak...
hope Abg Long boleh jaga my Kak Long...
i will miss u a lot....







p/s : semoga Kak Long & Abg Long dapat jadi pendidik yang berjaya....

Giveaway Preloved Books

http://budaksukavanilla.blogspot.com/2014/12/giveaway-preloved-books.html
Giveaway Preloved Books ini ditaja oleh :
 
Pemenang :
1 Top Referral :  4x buah buku
Random org :
15x buku = 15 pemenang 
1x komik + 4x shiseido mask = 1 pemenang
2x shawl = 2 pemenang
2x topup RM10 = 2 pemenang
1x flower crown = 1 pemenang (dipilih oleh sponsor)
TAMAT 1 FEBRUARI 2015 =
click banner untuk join :)

Monday, 26 January 2015

Lirik Lagu Bidadari Syurga


Assalamualaikum...
selamat malam semua rakan2 blogger yang miya sayangi....
Alhamdulillah selesai sudah urusan kita dengan Allah pada hari ni...
semoga kehidupan pada esok hari lebih baik dari hari ini...

Miya nak kongsi satu lagu ngan semua...
lagu ni miya first time dengar bila member miya antar lagu tu melalui wechat...
memang first time dengar sampai si Haiqal tu terkejot...
so mintak la MP3 ngan dia..
sebab lirik dia memang la menyentuh hati...

__B I D A D A R I    S Y U R G A__

Setiap manusia punya rasa cinta
Yang mampu menjaga kesuciannya
Namun adakala insan tak berdaya
Saat dusta mampir bertakhta

Ku inginkan dia, yang punya setia
Yang mampu menjaga kemurniaanya
Saat kau xada ku jauh dariNya
Amanah pun jadi penjaganya

hatimu tempat berlindungku
dari kejahatan syahwatku
tuhanku merestui itu 
dijadikan kau isteriku

"engkaulah Bidadari Surgaku"

Tiada yang memahami segla kekuranganku
Kecuali kamu bidadariku
Maafkan aku dengan kebodohanku
Yang tak bisa membimbing dirimu.

Hatimu tempat berlindungku 
Dari kejahatan syahwatku
Tuhanku merestui itu 
Dijadikan engkau istriku

"Engkaulah Bidadari Surgaku"

Aku harap bakal suami ku nanti mempunyai sedikit persamaan ngan Ustaz jefry Al-Buchory...
sungguh beruntung isteri beliau...
semoga dia boleh membimbing aku....
n semoga aq dapat menjadi bidadari Surga untuk bakal suamiku...


IOI City Mall


Assalamulaikum...
saje je nak share...
semua orang mesti da tau kan pasal pembukaan IOI City Mall ni...
maaf la lambat nak update...
sebab miya sempat la juga singgah sana sebelom balik Kelantan...
tapi miya pegi ngan akak n mak saudara miya...
so xsempat la nak buat benda yang nak buat...

dua benda je miya nak buat dalam tu...
walaupom tempat tu banyak sangat barang2 branded...
banyak yang jual baju, banyak kasut, handbag ape semua...
miya xkisah...miya xpandang sangat benda tu...
tapi yang menarik minat miya ialah District 21...
pergh...permainan dalam ni banyak yang mencabar...
tapi xde lah mencabar sangat sebab aktiviti ni dalam bangunan...
miya lebih suka lau buat dalam hutan ke ape...
tapi orang cakap xcuba xtau la kita boleh tempuh ke x cabaran tu...
bagi Miya District 21 tu best lau pegi ramai2...
pegi ngan geng yang minat aktiviti lasak juga...
lau pegi main sowang2 memang xde feeling sangat la...
jom sape2 nak join main benda ni kita boleh set date..
aktiviti dia awesome!!!!
InsyaAllah boleh la jugak merasa...
harga tiket miya xegt la...
hehehehe...



second benda yang menarik kat situ ialah ice skating...
masa miya pergi tu da petang sangat da..
da nak magrib da...so xsempat la nak main...
yang bestnya tengok orang yang da terror main ice skate...
siap menari nari lagi atas ice tu..
nampak macam dia pakai kasut biasa...
sedangkan orang lain tu masih lagi bertatih...
xpe nak berjaya kita kena jatuh dulu...
insyaAllah lama2 pandai la...
hahaha..tapi kena berlatih hari2 la...


tu je kot yang menarik minat miya kat IOI City Mall tu...
yang lain minx maaf la miya nak jalan2 tengok barang2 tu...
xmenarik hati remaja ni lagi...
walupom kasut ada sale sampai 70% still lagi xboleh nak attract...
tapi xtau la bila da keje nanti benda tu yang menarik minat miya...
hehehehe...OK la..
sape yang da try main game ni boleh share2 kat Miya...
nak tau lebih detail boleh Klik sini...
ok chiowww!!!

Segmen Bloglist FEB - JUN by Cik Manis


Assalamualaikum semua....
jom meriahkan segmen by Cik Manis...


Saturday, 24 January 2015

Semester 3


Assalamualaikum..
Alhamdulillah selesai sedah Sem 3 utk degree in Accounting...
selesai sudah menghadapi peperiksaan final...
Alhamdulillah dapat juga menjejakkan kaki di bumi Kelantan...\
di Bumi yang dilanda dengan sedikit musibah daripada Allah...
sedikit bukti yang Allah Maha Besar....

bertapa rindunya aq nak menjejakkan kaki di bumi ini...
begitu banyak sangat kenangan yang tersemat disini...
begitu ramai orang yang aq sayangi kat sini...
xsabar nak jumpa mereka semua...
xsabar nak makan macam2 lauk dari umi...
ari ni da boleh makan ikan bakar...
esop xtau plak makan ape....

bukannya aq xnak balik sebelum ni...
tapi Allah memang mengetahui ape yang telah dirancangNya...
untuk sem ni study week bagi aq begitu panjang...
UiTM bagi sampai 9 hari untuk study....
so paham2 la mmg student bukannya terus study...
tapi masa ni la ambik peluang untuk pulang ke kampung...
sama la  macam miya...
siap beli tiket nak balik Kelantan...
da la ambik tiket pagi kol 9 a.m
bersemangatnya nak balik umah sebab da lama xjumpa...
semangat semangat nak balik...
tapi Allah lagi mengetahui ape yang terbaik...
miya xdapat balik Kelantan time study week tu sebab bas nak ke Klang Central tu penuh..
so mmg miya akan terlepas bas la...
umi pom cakap xpayah balik la da xde rezeki nak balik...
hati ni remuk macam ape dah...
sebab mmg semangat nak balik tapi xdapat nak balik...

tapi lepas beberapa hari dengar Kelantan banjir teruk..
sampai semua jalan darat xley nak lalu...
sampai elektrik ngan bekalan air semua terputus...
bila dengar je semua tu mmg nangis xhenti henti...
umi ngan ayah telefon sebab nak bagitau keadaan diaorg ok lagi..
umi pom bg semangat sebab ada hikmah xbalik time study week tu...
lau x mesti miya da xdapat datang untuk exam...
Miya bersyukur sangat sebab Allah lindung miya dari musibah tu...
tapi hati sape yang xremuk bila tengok kawan2 kena pindah...
atok ngan sedara pom kena pindah sebab naik air...
miya xblh nak hulurkan bantuan pom...
juz tengok je dalam Facebook perkembangan kat Kelantan...
juz tunggu je berita yang sebelum ni xpenah nak tunggu...
tapi Miya bersyukur sangat sebab family miya selamat...

Alhamdulillah lepas tiga bulan selamat juga miya sampai Kelantan...
masa otw balik Kota Bharu sempat la miya tengok tempat yang dilanda banjir...
especially area Kuala Krai....
boleh tengok banyak sangat harta benda yang musnah...
banyak sangat kereta yang diselaputi selut...
banyak sangat almari yang rosak...
yang sedih bila tengok banyak sangat umah2 yang rosak....
xboleh bayang macam mane perasaan mereka masa tu...
xboleh bayang bertapa takotnya bila tengok air sungai naik sampai mcm tu...
boleh tengok bertapa tingginya air sebab tengok pokok yang tenggelam air...
semoga semua mangsa diberi kekuatan untuk menempuh segala dugaan...


xoxo
p/s : doa je yang boleh dikirimkan...

Tuesday, 13 January 2015

Lega!!!!!

Assalamualaikum.......
Selamat pagi...
alhamdulillah masih lagi bernafas untuk hari ni..
alhamdulillah jugak sebab...
semalam berakhir sudah paper2 exam yang berderet...
gap pom 2 hari tapi ok la still ada gap...
tapi ada satu lagi paper yang belum ditumpaskan...
yang kali ni papernya gap sampai 6 hari...
dah la xsabar nak balik kampung dah...

semalam abiz paper FAR510 dapat whatsapp dari akak...
akak tanya dah abiz paper kan??
esop boleh balik dah kan??
uwaaaaa....ase nak nangis lak...
sebab ada satu paper lagi yang nak kena tempuh..
n again paper ni paper menghafal lagi...
dah la miya fail sikit bab2 nak menghafal...
cer bagi tips sikit sape yang A+ Sejarah tu...
nasib baik dia bagi gap seminggu...
hope boleh score la paper ni...

So seminggu ni again alone kat umah sewa ni...
semua housemate orang selangor je...
so gap seminggu ni ape lagi...
balik umah la...
study kat umah...
miya nak balik??
gamaknya da balik xdtg dah PALAM ni...
hahahaha...
ok la merapu meraban lak pagi2 ni...
biasa bangun pagi buka buku...
tapi ari ni xsentuh buku pom lagi...kahkahkah...
nak blogwalking jap...
sebelum keluar enjoy sat ag...
wait for me.......
ok assalamualaikum...

Thursday, 1 January 2015

2 0 1 5


Assalamualaikum...
dah sekian lama meninggalkan blog tanpa bicara...
maklum la blog ni part time..uwaaaa...
hari ni nak meluangkan sikit masa untuk blog yang tersayang ni...

Alhamdulillah hari ni da tahun baru...
semua orang bangun hari ni dengan azam baru...
dengan gaya hidup baru...
dengan benda baru...
miya harap semua tu kekal hingga hujung tahun 2015 ni...
dengan angka 2015 ni umo kita pom dah berganjak setahun...
semakin meningkat umur kita semakin dekat kita dengan ajal...

dah 21 tahun da hidup atas muka bumi Allah ni...
n kebanyakan tahun diisi dengan banyak dosa n sedikit pahala...
semoga aq diberi kesempatan untuk membaiki kehidupan aq...
semoga kita dapat menjadi muslimah n muslim yang sejati...
thanks kat member blog yang memeriahkan hidup...
semoga kita diberkati olehNya...

S E L A M A T   T A H U N   B A R U
2   0   1   5

p/s : exam bawu abiz satu paper...tinggal lagi 5...