Saturday, 24 January 2015

Semester 3


Assalamualaikum..
Alhamdulillah selesai sedah Sem 3 utk degree in Accounting...
selesai sudah menghadapi peperiksaan final...
Alhamdulillah dapat juga menjejakkan kaki di bumi Kelantan...\
di Bumi yang dilanda dengan sedikit musibah daripada Allah...
sedikit bukti yang Allah Maha Besar....

bertapa rindunya aq nak menjejakkan kaki di bumi ini...
begitu banyak sangat kenangan yang tersemat disini...
begitu ramai orang yang aq sayangi kat sini...
xsabar nak jumpa mereka semua...
xsabar nak makan macam2 lauk dari umi...
ari ni da boleh makan ikan bakar...
esop xtau plak makan ape....

bukannya aq xnak balik sebelum ni...
tapi Allah memang mengetahui ape yang telah dirancangNya...
untuk sem ni study week bagi aq begitu panjang...
UiTM bagi sampai 9 hari untuk study....
so paham2 la mmg student bukannya terus study...
tapi masa ni la ambik peluang untuk pulang ke kampung...
sama la  macam miya...
siap beli tiket nak balik Kelantan...
da la ambik tiket pagi kol 9 a.m
bersemangatnya nak balik umah sebab da lama xjumpa...
semangat semangat nak balik...
tapi Allah lagi mengetahui ape yang terbaik...
miya xdapat balik Kelantan time study week tu sebab bas nak ke Klang Central tu penuh..
so mmg miya akan terlepas bas la...
umi pom cakap xpayah balik la da xde rezeki nak balik...
hati ni remuk macam ape dah...
sebab mmg semangat nak balik tapi xdapat nak balik...

tapi lepas beberapa hari dengar Kelantan banjir teruk..
sampai semua jalan darat xley nak lalu...
sampai elektrik ngan bekalan air semua terputus...
bila dengar je semua tu mmg nangis xhenti henti...
umi ngan ayah telefon sebab nak bagitau keadaan diaorg ok lagi..
umi pom bg semangat sebab ada hikmah xbalik time study week tu...
lau x mesti miya da xdapat datang untuk exam...
Miya bersyukur sangat sebab Allah lindung miya dari musibah tu...
tapi hati sape yang xremuk bila tengok kawan2 kena pindah...
atok ngan sedara pom kena pindah sebab naik air...
miya xblh nak hulurkan bantuan pom...
juz tengok je dalam Facebook perkembangan kat Kelantan...
juz tunggu je berita yang sebelum ni xpenah nak tunggu...
tapi Miya bersyukur sangat sebab family miya selamat...

Alhamdulillah lepas tiga bulan selamat juga miya sampai Kelantan...
masa otw balik Kota Bharu sempat la miya tengok tempat yang dilanda banjir...
especially area Kuala Krai....
boleh tengok banyak sangat harta benda yang musnah...
banyak sangat kereta yang diselaputi selut...
banyak sangat almari yang rosak...
yang sedih bila tengok banyak sangat umah2 yang rosak....
xboleh bayang macam mane perasaan mereka masa tu...
xboleh bayang bertapa takotnya bila tengok air sungai naik sampai mcm tu...
boleh tengok bertapa tingginya air sebab tengok pokok yang tenggelam air...
semoga semua mangsa diberi kekuatan untuk menempuh segala dugaan...


xoxo
p/s : doa je yang boleh dikirimkan...