Monday, 27 April 2015

Segmen : Saya Sayang Blog Saya



Assalamualaikum. Jom ramai-ramai join segmen yang dianjurkan oleh kak Ayu. Boleh bagitahu x sape yang tak sayangkan blog dia? Huh. Tak logik la kalau tak sayang kat blog. Dah penat-penat menaip boleh plak tak sayang. 

Miya sayang blog miya. Miya sayang rakan-rakan blogger. Miya sayang dunia yang tak semua orang miliki nim. 

(sila klik banner nim)

Jom!!!


Saturday, 25 April 2015

Penangan GST

Tangan ni dah mula gatal la nak menaip ni. Kejap je nak spend time dengan blog kesayangan ni. Jap ag nak nengok moto yang da tinggal seminggu, jap ag nak g beli barang dapur sikit n bakal bayar GST buat kali ketiga dalam bulan ni.

Sekarang ni nak membeli pom  kena pikir betol2 perlukan ke tak benda alah tu. Kalau tak perlu sanggup pergi letak balik. Sampai kan umi pom pesan selagi boleh guna lah yang mana ada dulu. Cuba bayangkan sebelum ni mana pernah pelajar nak kena bayar cukai/tax. Tiba-tiba mula pada tahun ni semua orang perlu bayar tax. Walaupom orang tu tak ada pendapatan still lagi kena bayar tax bila membeli. Kat sini memang tak logik la kot. 

Satu lagi, Miya ada pakai wifi sendirian berhad. So memang tiap2 bulan kena bayar kepada kerajaan la. tapi Miya xpaham macam mane dia kira GST tu. Sebab bulan lepas dah bayar lebih dari bil. So bulan ni kena bal + 6% drpd bal + dengan 6% bayaran full bulan ni. Miya ase macam pelik je.

 Pikir-pikir wifi ni keperluan atau kehendak. Hahahahaha. Miya rasa wajib ada kot sebab semua benda nak hantar gune wifi. Kalau nak guna wifi UiTM takot xsempat nak hantar dah hilang line wifi tu.

 Miya harap la hasil yang kerajaan dapat ni digunakan dengan betul. Sebelum dilaksanakan GST, belajar juga tax and puan ada sebut pasal GST tapi masa tu tak paham lagi juz basic knowledge 6% akan dikenakan pada barang dan perkhidmatan. Tapi tak tahulah plak kesan daripada GST akan jadi macam ni.

Semalam Abg Ben ada bangkitkan satu isu. Jom Terjah blog Abg Ben..




MENYEPIIII

Assalamualaikum semua sahabat blogger. Lama benno dah miya menyepi. Tiada niat pom nak tinggal blog sepi macam ni, tapi sebagai seorang student Tahun 2 ni banyak sangat benda yang nak buat. Bukan je student, tapi sebagai pemimpin persatuan so kena la fokus kat belajar and bagi kerjasama kat persatuan.

Lagipom tahun ni banyak event besar yang nak kena fokus under persatuan. Miya ase banyak sangat event berbanding tahun lepas. Sebab tu xsempat nak mengupdate blog. Betul orang cakap nak seribu daya tak hendak seribu dalih. Tapi bukannya nak bagi alasan, tapi memang tak tersempak nak update blog. 

Miya juga as daughter. Minggu ni cuti midsem, tapi miya balik umah sewa awal. Semalam dah nak bas n pagi xd pkol 6.30 sampai kat Klang. Biasa time cuti ni lah Miya update blog, tapi sepanjang cuti ni banyak benda yang nak kena prepare kat umah. InsyaAllah awal bulan 6 ni kakak sulong Miya akan kahwin. So preparation kat umah tu banyak fokus untuk majlis dia lah. So xsempat lah, buka je laptop pom kejap je dan berapa hari je.

Rindu nak berblogging. Nasib baik la ada instagram, boleh juga followup blogger kat instagram. So tahu la juga aktiviti blogger. Tak de lah Miya ketinggalan kat belakang.

Image result for rindu

InsyaAllah lepas ni cuba untuk agihkan masa elok2. Dan mungkin lepas ni banyak #throwback dalam blog miya ni. Sape2 yang follow instagram Miya mesti da tau story Miya. Tapi xpelah Miya nak story juga dalam nim.