Saturday, 25 April 2015

Penangan GST

Tangan ni dah mula gatal la nak menaip ni. Kejap je nak spend time dengan blog kesayangan ni. Jap ag nak nengok moto yang da tinggal seminggu, jap ag nak g beli barang dapur sikit n bakal bayar GST buat kali ketiga dalam bulan ni.

Sekarang ni nak membeli pom  kena pikir betol2 perlukan ke tak benda alah tu. Kalau tak perlu sanggup pergi letak balik. Sampai kan umi pom pesan selagi boleh guna lah yang mana ada dulu. Cuba bayangkan sebelum ni mana pernah pelajar nak kena bayar cukai/tax. Tiba-tiba mula pada tahun ni semua orang perlu bayar tax. Walaupom orang tu tak ada pendapatan still lagi kena bayar tax bila membeli. Kat sini memang tak logik la kot. 

Satu lagi, Miya ada pakai wifi sendirian berhad. So memang tiap2 bulan kena bayar kepada kerajaan la. tapi Miya xpaham macam mane dia kira GST tu. Sebab bulan lepas dah bayar lebih dari bil. So bulan ni kena bal + 6% drpd bal + dengan 6% bayaran full bulan ni. Miya ase macam pelik je.

 Pikir-pikir wifi ni keperluan atau kehendak. Hahahahaha. Miya rasa wajib ada kot sebab semua benda nak hantar gune wifi. Kalau nak guna wifi UiTM takot xsempat nak hantar dah hilang line wifi tu.

 Miya harap la hasil yang kerajaan dapat ni digunakan dengan betul. Sebelum dilaksanakan GST, belajar juga tax and puan ada sebut pasal GST tapi masa tu tak paham lagi juz basic knowledge 6% akan dikenakan pada barang dan perkhidmatan. Tapi tak tahulah plak kesan daripada GST akan jadi macam ni.

Semalam Abg Ben ada bangkitkan satu isu. Jom Terjah blog Abg Ben..




1 comment: