Wednesday, 16 September 2015

Selamat Hari Malaysia


Hari Malaysia | Assalamualaikum semua. Miya nak ucapkan selamat Hari Malaysia kepada semua rakyat di Malaysia yang berbilang kaum ni. Tanpa kita semua Malaysia tidak akan wujud pada 16 Sept 1963. Tak lupa juga nak ucapkan selamat bercuti ye. Beruntung sapa dapat luangkan masa dengan family masing-masing. Sepatutnya hari ni miya join rakan ke Melaka tapi atas sebab2 tertentu terpaksa menarik diri. Jadi miya mereput saja dekat rumah hari ni. Tapi xpelah boleh la juga buat assignment yang da banyak juga dapat ni. 

Disebabkan hari ni 16 Sept merupakan Hari Malaysia so jom kita mendalami sedikit sejarah mengenai pembentukan Malaysia pada 16 September 1963. Sebelum pengisytiharaan ini semenanjung di panggil Tanah Melayu. Manakala Sabah dan Sarawak merupakan sebuah kawasan yang lain. Tetapi disebabkan perjanjian antara Persekutuan Tanah Melayu, United Kingdom, Sabah, Sarawak dan Singapura, maka mereka telah menyatukan semua negeri di Tanah Melayu dengan Sabah, Sarawak dan Singapura. Disebabkan proses menyatukan semua negeri itu maka wujudlah nama "MALAYSIA" . 

Sikit saja sejarah yang Miya boleh share sebab tu je yang miya betol-betol ingat sebab tu pengetahuan Am semua orang kan? Hahahaha,.. Tapi xpe sebab xsalah kongsi ape yang kita tahu kan? Hari ni cuti so, jom kita berblogwalking nak?? Ok lastly Selamat Hari Malaysia and semoga Malaysia terus aman damai. In Sya Allah.

>0-0<
xoxo

3 comments:

  1. Selamat hari Malaysia.. Wahh bestnya sambut.. ena pergi jalan-jalan je rini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...ena tu gambar xde kena mengena ngan sambutan Hari Malaysia...Miya kat umah je semalam...hehehehe

      Delete
  2. happy belated malaysia day awak....

    ReplyDelete