''When It's Rains, Look For Rainbows and When It's Dark Looks for Thousand Stars."

Tuesday, 20 November 2018

Ape Itu SPREEN?


spreen_logo

APE ITU SPREEN? | Assalamualaikum semua. Alhamdulillah malam ni Miya nak share sikit satu applikasi atau website yang menarik minat Miya.

Ape itu SPREEN?

 Spreen website telah diciptakan oleh Spreen Event Enterprise untuk kita join segala event yang berkaitan dengan larian. Korang register account dekat Spreen, nanti dia akan keluar banyak event larian yang korang boleh join.


Tetapi, ape yang special, event larian ni tak sama macam event larian yang lain. Kalau event larian yang biasa, kita kena berkumpul di satu tempat pada satu masa than kena start larian ramai-ramai. Tapi miya suka lari ramai-ramai mcm tu sebab baru rasa semangat nak lari. Hahahaha

Tapi, yang Spreen sediakan ni lain sikit, dia macam bagi kelonggaran pada kita untuk start larian kita pada waktu kita suka. Bila korang daftar untuk larian tersebut, korang boleh habiskan dalam masa yang telah ditetapkan oleh pihak Spreen.

Semuanya atas usaha kita sendiri. Kita sendiri yang kena track larian kita menggunakan apps larian untuk detect da berapa kilometer kita lari, dan kita kena upload dalam laman web Spreen gambar tracking larian kita. So kat sini la Spreen akan tahu kita da lari berapa KM. Sama ada kita da abiz buat cabaran kita atau belom. Spreen akan check and verify kita punya larian and at the end depa akan post kat kita medal and others such as lanyard, t-shirt and any more.

Nah Miya bagi contoh la kan. Miya pilih event Autumn 4 Season Series ni ada 4 categories.

1. 5KM - 10 days
2. 10KM - 15 days
3. 21KM - 20 days
4. 42KM - 30 days

Setiap kategori diberi masa yang berbeza untuk kita habiskan larian kita. Dan terdapat juga bayaran yang dikenakan iaitu RM35.00.


Ni pulak merupakan cara-cara untuk kita menyertai event yang kita pilih tu. Bagi Miya cara dia takdelah complicated sangat.


Dan akhir sekali, mestilah T&C which is Terms & Conditions.

So ape lagi, kalau sape-sape rasa dia nak kumpul medal larian, tapi tak boleh nak join event yang serhari tu, korang boleh la try register SPREEN ni. SPREEN ni juga boleh bagi motivasi kat korang untuk berlari or joging. Sebab syarat dia korang boleh berjalan, berlari or korang just guna treadmill kat gym je. So simple right.

So jom amalkan cara hidup sihat. Nanti Miya share first event yang Miya join dalam SPREEN.

XOXO

Monday, 19 November 2018

Biografi Nabi Muhammad S.A.W


Biografi Nabi Muhammad S.A.W | Nah Miya share sikit biografi Nabi Muhammad. Minta dari sahabat jauh di sana.

Perbanyakkan selawat keatas Baginda. Moga kita mendapat syafaatnya di akhirat.

Salam Maulidur Rasul 1440 Hijrah

Salam Maulidur Rasul 1440 Hijrah | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pada malam ini merupakan 12 Rabiulawal 1440 Hijrah.


12 Rabiulawal merupakan tarikh yang amat penting bagi umat Islam kerana pada tarikh ini lah Nabi Muhammad S.A.W dilahirkan di muka bumi. Subhanallah terlalu lama meninggalkan kisah sirah-sirah nabi. Kalau boleh nak kembali zaman kecik-kecik dulu sebab Ku ngan Che suka sangat menceritakan kisah-kisah Nabi.

Makin dewasa ni, atas usaha sendiri sama ada ingin mencari dan mengingati ataupom ingin membiarkan kisah tersebut hanya tinggal sebagai sirah semata-mata.

Ok lah. Tak nak membebel panjang cuma ingin mengucapkan salam Maulidur Rasul kepada semua. 

Perbanyakkan selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W. Ingatlah Nabi sayang kita lebih dari orang lain sayang kita.

Salam Maulidur Rasul.

Saturday, 17 November 2018

Segmen Blog Review 2018


Segmen Blog Review 2018 | Assalamualaikum semua. Selamat berhujung minggu semua. Tiba-tiba rasa nak join segmen by Shu ni. Jom la ramai-ramai support Segmen Blog Review 2018 ni. Senang sangat syarat dia. Sambil-sambil tu boleh juga blog walking.

Boleh klik dekat banner ye korang.

XOXO

Monday, 12 November 2018

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz | Assalamualaikum semua. Da habis da gelombang 11.11 ye. Hari ni da 12.11 dah. So sape yang memborong dekat Lazada, Shoppee and others hari tu sila angkat tangan. Hahahahaha.

Back to the main topic. Ni da nak pertengahan bulan November than next December pastu masuk la tahun 2019. So saya kalau boleh nak la planner free ni dari Lullabyssz ni. Harap-harap la ada rezeki kat sini. 

Miya suka kumpul planner, biasa xde la guna pada tarikh tersebut. Cuma Miya suka kumpul and buat tulis ilmu yang baru. Sebab sejak da kerja ni susah nak dapat new knowledge. Kena cari sendiri la kan.

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Haaa. Sape yang nak join juga giveaway ni boleh la tekan banner kat atas ni ye.

XOXO

Friday, 9 November 2018

Victoria's Secret Buat Promosi RM42

Victoria's Secret Buat Promosi RM42 | Assalamualaikum dan selamat malam semua. Hari ini dan esok Victoria's Secret ada buat offer untuk body mist dan juga lotion. Daripada harga RM79.00 korang boleh beli dengan harga RM42.00 satu.


Kebanyakan kedai semua buat sales semperna 11.11 tapi xtahu nape VS ni buat sales pada tarikh 09/11 hingga 10/11.


Hari ni kami semua kerja half day sebab office dalam renovate lagi. Pastu officemates inform yang VS ada buat sales hari ni. So kami sepakat la pergi beli VS sambil makan di Sushi King sebab Miya tiba-tiba mengidam sushi mengalahkan orang yang mengandung pulak kan. Nasib baik keje halfday, so xramai orang dekat VS tu. Sebab Pika bagitau kalau VS buat sales mesti penuh sangat orang sampai boleh buat gadoh. HAHAHA

Actually Miya tak pernah nak beli benda yang macam ni sebab pening nak masuk kedai yang jual perfume. Lepas solat zohor, Miya inform kawan yang xnak follow g Victoria's Secret sebab nak g Watson and Miya memang xnak beli body mist. Tapi sekali pergi sana nak kacau diaorang, tapi ngan Miya terbeli and yang lawak beli dua pulak tu. Adoii perempuan ni mmg betol la cepat berubah.



Miya beli dua jenis yang bawah ni. Satu Love Addict and satu lagi Pure Seduction. At first niat nak beli untuk Umi je la. So tanya la Pika yang mana sesuai untuk bagi kat mak, So dia bgtau yang Pure Seduction ni okay. Than terus ambik. Sekali tengah try bau body mist lain boleh pulak tersuka dengan bau Love Addict. So ambik le dua-dua. Sekali sekala shopping untuk diri sendiri. HUHUHUHU.
Fragrance Mist Fragrance Mist

So done shopping untuk bulan 11. Tak sempat nak tunggu sales 11.11 ni. hahahaaha. Actually korang boleh beli dengan harga lagi murah dalam laman web Victoria's Secret [tekan link] iaitu korang boleh dapat dalam harga RM26.00 cuma kena bersabar la sebab kadang-kadang laman web dia ada problem. Tapi kalau yang tak pernah try Victoria's Secret macam saya ni, korang kena g kedai la sebab ada banyak sangat pilihan.


Ok done. Malam ni wangi la bilik semua orang sebab excited dengan benda baru kan??

So esok boleh la nak p serbu Victoria's Secret cumaa mesti ramai sangat orang. Happy Weekend korang. Jaga diri. 

Thursday, 8 November 2018

Pencarian Bloglist December 2018 oleh Airah Syahirah


Pencarian Bloglist December 2018 oleh Airah Syahirah | Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Moh le kita mulakan hari ni dengan join segmen by Airah Syahirah ni ye.

Untuk information Airah, saya ni memang suka makan le especially burger.. So entry yang saya suka ialah Ayam dan Burger Korean Marrybrown. Nampak sedap sangat burger tu. Macam nak kena p try jugak sekali nii.



Happy working guys

XOXO

Tuesday, 6 November 2018

Selamat Hari Deepavali

Selamat Hari Deepavali | Selamat menyambut hari deepavali kepada semua penganut agama Hindu. 

Image result for depavali dan merak
GAMBAR DARI GOOGLE

So meh nak gitau ape itu Deepavali based on Google search la ye. Miya xde kawan Indian walaupom terasa jugak nak berkawan. 

Perayaan Deepavali menandakan kemenangan untuk melawan nafsu jahat.  Secara simboliknya ditujukan dalam erti cahaya yang menerangi kegelapan. 

Maksud tersiratnya ialah menyemai nilai-nilai positif dalam diri mereka untuk menjadi individu yang lebih baik dengan mengatasi nilai-nilai negatif dalam diri mereka.

Perkataan Tamil "Deepavali" merupakan kombinasi dua perkataan. "Deepam" membawa maksud "Cahaya" atau "Lampu" manakala "Vali" bermaksud "Arah" atau "Jalan". -Wiki-

Happy Diwali and happy public holiday.

Saturday, 3 November 2018

Konvokesyen UiTM 2018



Konvokesyen UiTM 2018  | Assalamualaikum dan salam sejahtera geng. Hari ni tiba-tiba rasa nak throwback zaman belajar tahun lepas. Siapa yang tak rindu zaman belajar kan. Semua orang akan rasa nak ulang balik zaman tersebut. Tapi hidup harus kehadapan. 

Alhamdulillah, tahun 2018 merupakan tahun untuk konvokesyen bagi batch 1994. Semua kawan-kawan termasuk miya sendiri da berjaya memiliki segenggam Ijazah Sarjana Muda. Ramai kawan yang baru je lepas konvokesyen minggu lepas tapi Miya da konvo masa bulan 4 hari tu iaitu masa Istiadat Konvokesyen UiTM ke - 88. 
Image result for konvokesyen uitm ke 89 2018

Miya sempat ke majlis konvokesyen kawan dari sekolah rendah lagi. Tapi sebenarnya dua dalam satu juga la. Sebab dia konvo kat UiTM Machang, Kelantan. So ambil la kesempatan untuk balik kampung sekali kan. Gigih naik bas malam Jumaat after office hour. Sampai pagi tu lepas Subuh tido kejap than bangun kemas2 dapur sikit, borak ngan Umi sambil siap2. Dalam pukul 10 macam tu kawan datang ambik terus gerak p Machang.

Sempat la buat surprise dekat Iqa sampai dia nangis. Sebab mmg tak inform dia pom kami nak p. Pagi tu kol dia wish congrates and inform dia nak p Ampang umah Una. So memang dia xjangka la kami datang. Im so happy when I can see her happy. 


Miya memang rapat ngan family Iqa sebab abah dia kawan ayah Miya. So mmg lagi rapat la kan.


Bila tengok orang konvo, kita pom rasa macam nak konvo sekali lagi. Rasa macam nak sambung tapi macam tak mampu je. Hahahahaha. 


Tahniah sekali lagi kepada semua graduan yang telah berjaya mengharungi penat lelah semasa di Universiti masing-masing. Selamat datang ke alam pekerjaan yang lebih mencabar dari alam belajar. Inn Shaa Allah ikhlas kerana Allah dan redha boleh bantu kita mengharungi semua dugaan. 

Love yah. Happy weekend geng.

Friday, 2 November 2018

Segmen Bloglist + Blogwalking by Ombak Bergigi


Segmen Bloglist + Blogwalking by Ombak Bergigi | Assalamualaikum dan selamat malam semua. Nampak gayanya ramai yang buat segmen sebelum akhir tahun ni.

Moh le ramai-ramai join segmen by OM ni. Esok last day tau korang. Jangan tunggu lama-lama, nanti lama-lama, segmen pom telah habis.

Okay sila klik poster di bawah ye korang.


xoxo

#7YearsAnniversaryGiveaway Dunia Zumal


#7YearsAnniversaryGiveaway Dunia Zumal | Assalamualaikum dan selamat pagi Jumaat semua. Pagi-pagi lagi da join segmen. Ni je senang sikit nak post sebelum masuk keje ni haa.

So ape lagi korang, jom le meriahkan segmen by Dunia Zumal ni.


Sila la tekan poster atas ni ye. #7YearsAnniversaryGiveaway Dunia Zumal.

Thursday, 1 November 2018

Segmen Bloglist by Farah Farhana



Segmen Bloglist by Farah Farhana | Last minit join segmen ni. Hahahaha. Sempat lagi sape yang nak join.

Cepat-cepat sebelum tido.


WORLD SANDWICH DAY


Image may contain: food

WORLD SANDWICH DAY | Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Alhamdulillah hari ni da 1 November 2018. Bulan yang kedua terakhir bagi tahun 2018. Cepat sangat masa berlalu.

Semoga urusan kita pada tahun ni yang tinggal 2 bulan sahaja ni akan dipermudahkan oleh Allah.

Hari ini merupakan Sandwich Day guys. Subway buat promotion pada hari ni. Buy 1 Get Free 1. So ape lagi korang. Moh le kita serbu ramai-ramai buat breakfast. 

Sat lagi nak kena p jumpa client kat Damansara, boleh la singgah beli sat subway. 

Moh le kita makan sandwich hari ni ye.

XOXO