''When It's Rains, Look For Rainbows and When It's Dark Looks for Thousand Stars."

Monday, 7 January 2019

Mati Itu Pasti


Image result for mati itu pasti ayat quran

Mati Itu Pasti | Assalamualaikum semua. Semalam Miya ada terima khabar berita mengenai kematian ibu kepada seorang senior yang agak rapat dengan Miya. Dapat je berita ni terus tangan terketar, pikiran pom blank xtau nak pikir for the next step. Sepatutnya Miya kena inform dekat group office pasal berita ni. Tapi xboleh nak pikir untuk ambik tindakan tu.

Miya terus bangun ambik wudhu and terus baca Yassin untuk arwah Ibu senior Miya. Air mata mengalir sebab Miya pikir macam mana keadaan Miya kalau duduk dalam situasi senior tu. Miya pikir macam mana keadaan Miya akan meninggal nanti. Cukup tak amal yang nak bawa bekal ke sana. So malam ni saja nak membebel dalam blog. Nak bagi ingatan untuk diri sendiri dan rakan Blogger yang lain.

MATI ITU PASTI

Ada beberapa Firman Allah didalam Al-Quran yang mengingatkan kita mengenai kematian.

1. Surah Al-A'raaf - Ayat 34
 "Tiap-tiap yang mempunyai jiwa akan merasai kematian"

2. Surah Al-An'aam- Ayat 2
“Dialah yang menciptakan kamu dari tanah sesudah itu ditentukannya ajal mu, dan ada lagi suatu ajal yang ditentukan untuk berbangkit yang ada pada sisi Nya”.

3. Surah Al-Imran - Ayat 145
"Sesuatu yang bernyawa tidak akan mati melainkan dengan Izin Allah, sebagai ketetapan yang telah ditentukan waktunya. Barangsiapa menghendaki pahala dunia, niscaya Kami berikan kepadanya pahala dunia itu, dan barangsiapa menghendaki pahal akhirat, Kami berikan (pula) kepadanya pahala akhirat. Dan Kami akan berikan balasan kepada orang-orang yang bersyukur."

Ni antara Ayat-ayat yang ada dalam Quran yang mengingatkan kita tentang kematian.

Semoga pengakhiran hidup kita dalam keadaan yang baik dan dalam husnul khatimah. Aamiin