''When It's Rains, Look For Rainbows and When It's Dark Looks for Thousand Stars."

Friday, 12 October 2018

10 Golongan Yang Dilaknat Kerana Arak

10 Golongan Yang Dilaknat Kerana Arak | Assalamualaikum semua dan selamat malam diucapkan kepada semua rakan blogger sekalian. Di media sosial ramai yang share dan repost mengenai Arak kerana isu Oktoberfest. Kita sebagai umat Islam perlu berkeras mengenai isu ini.

Festival itu tidak mendatangkan sebarang hasil pom kepada negara kita, malah arak merupakan minoman yang memabukkan dan mendatangkan banyak keburukan dari segi kesihatan dan kewarasan akal untuk berfikir. Semoga Allah melindungi kita semua dari fitnah dajjal.

Jadi di sini, ada terdapat 10 Golongan Orang yang Dilaknat Allah kerana Arak.


1. Yang Memerah

2. Yang Minta Diperah

3. Yang Meminum

4. Yang Memberi Minum

5. Yang Membawa

6. Yang Menghantar 

7. Yang Membekal

8. Yang Menjual

9. Yang Membeli

10. Yang Menyimpan 

Saja nak buat perkongsian di sini, sebab tadi saya share di Instagram, dan kawan ada tegor. Kami as accountant kadang-kadang ada company non muslim. So depa memang akan ada minum la kan untuk company depa. Jadi kawan tanya la, salah ke dia sebagai accountant luar key-in kan transaksi yang berlaku yang berkaitan arak.

Alhamdulillah tempat saya kerja ni takde client non muslim setakat ni, so semua xde yang berkaitan ngan arak lagi.

Lepas dapat soalan macam tu dari member, terus tanya dekat seorang sahabat ni. Dia bagitahu, kalau berdasarkan 10 golongan tersebut, kerja kami ni tak termasuk, sebab kami hanya berurusan dengan resit sahaja.

Kita banyak-banyak la berdoa semoga Allah selalu merahmati kita.

Okay la. lewat da ni. Dah abiz membebel jugak.

Good nitez.

XOXO